Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Republikanska kandidater stänger dörren för syriska flyktingar

18 Nov , 2015, 10.28 juribonsdorff

 

Plötsligt är utrikespolitik högst på agendan bland presidentkandidaterna. I och med Parisattackerna har frågan om Syriska flyktingar plötsligt blivit eldfängd. Det var den inte före förra fredagen. USA har planerat ta 10 000 syriska flyktingar nästa år. Förenklat kan man säga att republikanerna vill stänga dörrarna. Demokraterna vill hålla dem öppna. Och Obama är ursinnig på vad han upplever vara republikanernas inhumana politiserande av mänskors nödställda situation. Här nedan kan du läsa de olika kandidaternas ståndpunkter och till sist vad Obama sagt.

 

Jeb Bush: Han kan fortfarande acceptera en del flyktingar om man synar dem tillräckligt noggrannt innan de släpps in. Helst vill han se kristna minoriteter favoriseras.

Donad Trump: Trump vill definitivt inte ha syriska flyktingar här och han lovar att utvisa alla som redan kommit om han blir president. Han tror att Obama med flit valt bara Republikanska delstater som mottagningsorter för flyktingarna. Ja och sen vill han bomba skiten ut ISIS..och bygga trygga zoner i Syrien. För han kan ju bygga…

Ted Cruz: Ted Cruz planerar ett lagsförslag för att förbjuda muslimska syriska flyktingar. Kristna dito är däremot välkomna. De innebär ingen terrorrisk menar han.

Marco Rubio: Rubio var lite mjukis på veskoslutet men stålsatte sig på måndag och sa att det inte är det att vi inte vill, men vi kan inte. Ett nej med andra ord för mannen vars föräldrar kom som flyktingar från Kuba till USA.

Rand Paul: Malplacerad humanism, säger Rand. Can´t have that. Inga flyktingar.

Hillary Clinton: Vi kan inte stänga dörrarna för nödställda mänskor utan att undergräva de värderingar vi står för, säger den sannolika demokratiska presidentkandidaten.

Bernie Sanders: Vi kan inte ge efter för islamofobin. Vi kan inte vända flyktingarna ryggen. Vi måste göra det vi gör bäst, det vill säga vara amerikaner och kämpa mot rasism och främlingsfientlighet.

President Obama: När kandidater säger att vi inte borde ta emot föräldralösa treåringar, så handlar det bara om politisk teater. Det är kränkande när dom säger att endast kristna som kan bevisa sin tro ska få komma in. Den här retoriken är ett starkt rekryteringsverktyg för IS. Republikanerna spelar med folks rädsla för att plocka politiska poäng. Det är ansvarslöst. Det är inte vem vi är och det måste sluta. Världen har sina ögon på oss.

Ja, och till allra sist..Bobby Jindal, guvernören i Louisiana, har kastat in handduken. He is out. Ingen kommer att sakna honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *