Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trump vill stänga gränserna för alla muslimer

7 Dec , 2015, 23.56 juribonsdorff

 

Mindre än 24 timmar efter att Barack Obama i ett direkt sänt tv-tal från sitt arbetsrum varnade nationen för att vända sig mot sina landsmän, de amerikanska muslimerna, slår Donald Trump till. I ett pressmeddelande måndag kväll kräver fastighetsmogulen att alla muslimer ska stoppas vid gränsen. Det är aningen oklart i skrivande stund vad han menar, men förmodligen avser han inte amerikanska muslimer. Däremot är det klart, det har hans kampanj-stab hunnit klargöra, att förbudet skulle gälla alla muslimska immigranter och turister. Eventuellt också studerande och mänskor med tillfälliga arbetsvisum. Jag antar att de närmaste timmarna och dagarna ger klarhet i frågan. Trump kommer nämligen att drunkna i frågor om detta när han, sannolikt redan senare ikväll, tvingas bemöta pressen. Eller tvingas och tvingas..det här verkar vara ett mycket medvetet drag, så han vill nog möta pressen. Trump har levt på och han stöd frodats av en brutalt hård linje i invandringsfrågan, börjande med kommentarerna om mexikanska våldtäktsmän och muren mot det södra grannlandet. Efter Paris-attackerna har han ställt siktet in på Islam och muslimerna i USA, med mer eller mindre vaga kommentarer om övervakning av moskeer och registreing av landets muslimer.

Men dagens uttalande övergår allt han hittills sagt, och det kommer i formen av ett skriftligt uttalande. Med andra ord är det fullt medvetet han gör det. Varför, jo för att den samma linjen har hållit honom i topp i opinionsmätningarna betydligt längre än någon expert, och jag menar det bokstavligen, trodde för några månader sedan. Hans kampanj får näring av folkets rädsla, som efter Paris och San Bernardino attackerna förra veckan, är växande. Det kan också vara en reaktion på en mätning från Mammouth University enligt vilken texas senatorn Ted Cruz skulle ha gått förbi både Trump och Ben Carson i Iowa.

Och andra sidan visar en ny CNN mätning idag att Trump fortfarande leder klart i Iowa.

Hur som helst visar Donald Trump klart och tydligt att han tror på sin tuffa linje i immigrations frågorna. Han tro på den fast han måste veta att protesterna kommer att ljuda högt, sannolikt till och med från åtminstone en del republikanska kandidater.

USA grundades bland annat på tanken om religionsfrihet, och att tänka sig att den ledande kandidaten i det partiet som titt och tätt åberopar de konstitutionella rättigheternas orubbliga natur, nu vill utsätta invandrare för ett religions-test vid gränsen, känns lite väl ironiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *