Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trump, muslimer och Cruz i fokus i dagens debatt.

15 Dec , 2015, 05.39 juribonsdorff

 

Inför varje republikansk debatt hittils har Trump på ett eller annat sätt stått mitt i fokus. Att han inför dagens debatt på CNN lyckats skapa en situation där det känns som att inget annat finns på agendan en Trump och hans uttalanden om muslimer är otroligt. Antagligen otroligt smart av honom. Så länge debatten kretsar kring honom och hans agenda, är det svårt får de andra kandidaterna att föra en debatt om andra frågor. De övriga kandidaterna tvingas ta ställning till Trump, och om de attackerar honom, reser Trump anhängarna ragg och sluter ännu tätare bakom sin kandidat. Trump har koll och kontroll.

Här är de viktigaste grejerna att hålla koll på.

1. Trump. Muslimkommentarerna. Kommer han att hålla fast vid förslaget att stoppa muslimska immigranter. Antagligen. Styrka och beslutsamhet är vad hans anhängare och många andra vill se.

2.Intressanttare fråga är hur medtävlarna väljer att hantera frågan. Det är ytterst svårt att attackera Trump med logiska argument eller frågor kring hur förbudet i praktiken ska genomföras. Trump har inte ansett sig tidigare heller behöva presentera detaljer och hans anhängare har inte krävt dem av honom. De breda penseldragen räcker. Låta bli att kritisera är också riskabelt. Ingen vill se ut som en anhängare av förbudet.

3. Ted Cruz. Den kontroversielle texassenatorn har stigit kraftigt i opinionsmätningarna och leder nu i själva verket i Iowa när man räknar ett medeltal för dem alla. Trump och Cruz var bästisar för ett par månader sedan. Nu har vänskapen krakelerat. Båda kandidater har ifrågasatt varandras omdöme och lämplighet för presidentämbetet. Trump tycker inte om motgångar. Cruz är för närvarande en nagel i ögat. Hur ska herrarna hantera läget. Det blir intressant att se.

5 kommentarer

 1. Franck Vilhelm skriver:

  Hej igen.
  Såg på Youtube en del av tisdagens debatt. I finsk TV och media skrivs mest ”att folk buade” åt trump ”. Ur det jag såg eller rättare sagt hörde var det ett litet antal räster som ropade bu, och Trump som förvånade sade ” ni gillar att folk dödadas” av extremister- samt en känga åt CNN för att de inte har ordning på sin publik. Buarna beter sig illa anser jag. Fortfarande synes FOX, Washington Post och andra liberala medier främst nedbärdera herr Trump.
  Jag har läst Scott Adams nyaste bloggar i ämnet- jag tror på mera på hans prognoser än tex dina. Jag kan hålla med om att Trump är en person jdet är svårt att gilla, super rik, dryg, elak och väldigt rapp i munnen som öppet visar förakt för medelmåttor och vanligt folk. Han bryr sig inget om vad jag eller du eller någon i Europa tycjker om honom för den delen.Vad jag följer och finner rätt trist och vinklat är mediat i Finland som beter sig som lämlar, ibland rent av som lymlar då de rapporterar saker och händelser. Rapporterna vinklas som de vill och hoppas, inte en tillskymmelse till analys eller eftertanke. Mantran är ” Trump kan inte bli vald”, och upprepar ad nauseum Jag frågar dig, har du något sakligt argument eller fakta som stöder detta påstående. Finns det inget du sett eller hört som talar för att han kan bli vald. Trix med galluppar är rent ut sagt barnsligt. I valet räknas endast givna röster.
  Ha det bra.
  inte saker

  • juribonsdorff skriver:

   Moin Vilhelm,

   Du har rätt att det var en handfull som buade. Ingenting att dra större slutsatser av och framförallt inte att göra stora rubriker av.
   Anser du faktiskt FOX höra till de liberala medierna?
   Att Trump är rik och dryg och rapp i munnen är mig egalt. Det må han vara. Det som stör mig och som jag som journalist anser min plikt att försöka analysera och informera om är att jag personligen inte tror att han bryr sig om annat än sin egen vinning, och att han är beredd att exploatera mänskors, i många fall, legitima oro för egna intressen och på bekostnad av andra mänskor.

   Vad gäller Trumps möjlighet att bli vald. Det är länge sedan jag sa att han inte kan bli republikanernas kandidat. Jag är inte beredd att säga att han inte kan bli det. han kanske kan det. Jag tror dock fortfarande att det finns en reell chans att han inte blir det. Opinionsmätningarna i det här skedet speglar inte nödvändigtvis det beteende som väljarna slutligen visar när det är dags att rösta.
   Däremot är jag tämligen övertygad fortfarande om att det blir svårt för honom att vinna själva presidentvalet ifall han blir kandidat. För att vinna presidentvalet i USA idag måste republikanen lyckas roffa åt sig demokratiska väljare bland latinon, kvinnor och unga. Vill republikanen bli president måste den kandidaten göra ett bättre jobb en McCain och Romney på den punkten. Med tanke på Trumps retorik kring mexikaner och immigration så är det svårt att föreställa sig att han skulle klara sig bättre där än tidigare kandidater. De yngre generationerna går mot det liberalare hållet, inte det konservativa. Blir därför svårt att vända pendeln från demokratiskt till republikanskt med en kandidat som tagit så starkt ställning mot liberala ståndpunkter. Dessutom tenderar Trump konstant att ha höga siffror för folk som starkt motsätter sig honom. Detta alltså samtidigt som han har en överlägsen ledning bland republikanerna.

   H Juri

 2. Franck Vilhelm skriver:

  Googlade Monmouth University som gjort galluppen där Cruz ”leder”.
  Private university located in West Long Branch, Monmouth County, New Jersey, United States, blivit Univesritet 1995.
  De tillfrågade var i förväg utvalda ” likely caucusgoers”, och inte ett normalt gallup .
  Vem tänker du rösta på ? Svar Trump, Går du på partimötet ? Svar nej. dennes svar är inte med.
  Vad jag förstått är primärvalet öppet för alla som registerar sig, har jag fel ?
  Kunde du beskriva hur ett primärval går till. Jag vet inte

 3. Franck Vilhelm skriver:

  Hej igen.
  Kolla Scott Adam strip med konspirations teori.19.12.2015
  ”Sanders is working with Putin to get Trump elected.”

 4. Ville Franck skriver:

  Om du följer med Scott Adams blogg får du en annorlunda bild av vad som händer i USA. Huffingtonpost har flyttat Trump tillbaka till nyheter bla.annat. Det är intressant att följa med hur kören av Det kan inte bli Trump som vinner- ändrar tonläge. För mig är det eglat vem som väljs men nog är mediafolket i Finland riktiga lämlar. God Jul o ha de bra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *