Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Handskarna har kastats

15 jan , 2016, 18.28 juribonsdorff

 

Tjenare.

Några reflektioner efter gårdagens republikanska tv debatt, den första i år, men inte den sista före Iowa om drygt två veckor.

1. För det första ska vi tacka FOX Business News för att ha bantat ner deltagarantalet till sju. Det öppnar för längre dialoger och dueller mellan kandidaterna. Orättvist för de som blev petade? Kanske, men om stödet efter mer än ett halvt år av kampanjarbete ligger mellan 0-3 procent kan kandidaten se sig själv i spegeln istället för att skylla på medierna.

2.Vad gäller själva debatten….hockeyhandskarna har kastats på isen, de bara knytnävarna har höjts i position för en boxningsmatch. (välj egen passlig kliché). Åtminstone gäller det för Trump och Cruz. I somras var de best buddies, men nu när valdagen närmar sig i Iowa och tätpositionerna hålls av just Trump och Cruz är det slut på vänskapen. Trump ville inte släppa antydningarna om att Cruz, som är född i Kanada till en amerikansk moder, inte egentligen enligt lagen borde få ställa upp i presidentval. Båda utväxlade beskyllningar där den andras karaktär ifrågasattes. Det innebär helt klart en ny växel i dynamiken mellan de här två herrarna. Kolla här för några av salvorna.  Jag garanterar att slagen i mellangärdet de närmaste dagarna kommer att bytas ut mot huvudträffar.

3. Crux och Trump kampen symboliserar också en större kamp. Det är nämligen ganska klart också att det egentligen pågår två större bataljer i racet. Cruz och Trump kämpar om segern i ”outsider” kategorin. Den som förlitar sig i hög grad på missnöjesväljarna. Den som tycker illa om de traditionella makthavarana där modebegreppet ”politisk korrekthet” råder. Den andra striden går mellan Marco Rubio, Chris Christie, Jeb Bush och kanske till och med John Kasich.  Det de här herrarna kämpar om är stödet från partietablissemanget och de republikanska och obundna väljare som vill ha en mindre sprakande och oberäknelig kandidat. De försöker nå de väljare som säkert är trötta på politiken av idag, men som fortfarande litar på en kandidat som kommer inifrån de rådande strukturerna. Det är inte omöjligt att kampen om några månader står mellan en kandidat från bägge lägger. Protestkandidaten och status quo- kandidaten.
Vi lever i intressanta tider

 

h Juri

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *