Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

84 dagar kvar – Trump vill införa ideologiskt renlärighetstest

16 aug , 2016, 00.36 juribonsdorff

 

Förra måndagen höll Donald Trump ett tal om sin ekonomiska vision. Han läste från telepromptern, lät bli att improvisera och undvek förvirrande och förklenande kommentarer. Resultatet var att han gjorde ett mer presidentlikt intryck. Resten av veckan var sedan inte lika bra.

Nu börjar Trump veckan igen med ett policytal. Denna gång om kampen mot terrorismen och den Islamiska Staten. Och igen använde han teleprompter och höll sig till saken. Inga onödiga kontroverser. I Trump-lägret måste detta betraktas som en seger. Det är så här hans stödtrupper vill ha det. Men det finns inget som tyder på att resten av veckan skulle blir avsevärt annorlunda än slutet av förra veckan, som mest handlade om huruvida Trump på riktigt ansåg att Obama grundat IS.

Men till saken..ni kan läsa hela talet här, och om ni inte orkar göra det så kan ni läsa de huvudpunkter som jag presenterar i det följande.

Det här är vad han sa bland annat;

-Hillary Clinton saknar den moraliska och fysiska stamina som krävs för att vara president
-Hillary Clinton vill vara som Angela Merkel och släppa in horder av potentiellt farliga flyktingar
-Obamas och Clintons utrikespolitik ledde till Islamiska Statens födelse.
-Trump utropade en ny utrikespolitisk era som ska ge fan i amerikanskt nationsbygge utanför landets gränser. (läs; Irak, Afghanistan)
-Trump lovade en ny utrikespolitik vars viktigaste uppgift är stoppa spridningen av det han kallar den radikala formen av Islam.
-Trump föreslog också ett tillfälligt invandringsstopp från länder med band till terrororganisationer.
-Och det nya..han föreslog ett ideologiskt renlärighetstest för invandrare för att garantera att de som kommer till USA delar landets grundläggande värderingar.
-Utlänningar ska utsättas för ”extreme vetting”, en extrem granskning, innan de kan släppas in i landet.

Här här och här kan ni läsa mera om det ideologiska testet.

I andra nyheter är Trumps kampanjchef Paul Manafort i hetluften för påståenden om att han betalats 12 miljoner dollar i illegala kontanter för sitt arbete som lobbare för Ukrainas förre president Viktor Janukovich. Manaforts Ukraina/Rysslands-kopplingar har diskuterats redan tidigare och det känns en aning som om snaran dras åt runt halsen på kampanjchefen. Läs mer här.

Vi hörs imorgon.

Följ gärna @bonsdju på twitter

h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *