Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

52 dagar kvar – Vämjelig manöver av Trump

17 sep , 2016, 02.01 juribonsdorff

 

Donald Trump var i stan idag. Jag hade tänkt gå och lyssna på honom, men jag lät bli eftersom jag hade jobbat natten igenom och var för trött helt enkelt. Jag borde ha gått. Han skrev ju historia. Äntligen gjorde han det klart för oss alla att Barack Obama faktiskt är född i USA. Trump sa att det är så.

-Barack Obama är född i USA. Punkt slut.

Tack kära Donald, nu kan vi sova lugnt och äntligen släppa denna fråga som plågat oss i så många år.

I fem år har Donald Trump på ett fult och faktafritt sätt misstänkliggjort Obamas födelseort, amerikanska rötter och i förlängningen rätt till att vara president. Det är så han gjorde entré i politiken inför valet 2012. De senaste fem åren har han gång på gång återvänt till frågan och uttryckt sin skepticism över Hawaii som Obamas födelseort. Han har försökt omyndigförklara Obama och i samma veva förödmjukat symbolen för framsteg i rasförhållandena i USA.
Här hittar du en belysande redogörelse över frågan och om du läser hela artikeln så hittar du en rad Trump-uttalanden om frågan.

Som jag skrev igår i bloggen så återvände Trump helt oförklarligt till frågan i en intervju på torsdagen igen och vägrade att säga, när han fick frågan, om han nu trodde att Obama är född i USA. Han kunde inte svara på den frågan sa han. Kampanjen satte snabbt ut ett uttalande om att Trump nog tror det nu. Och idag kom han sedan själv ut och bekräftade det, i en enda mening. Han sa det med långa tänder och utan ånger, för att inte tala om en ursäkt, på ett sätt som visade att han fortfarande inte egentligen vill lämna frågan som fascinerar honom och endel av hans anhängare. Gemensamt för Trump och dessa anhängare är att de närt och omfamnat denna fråga i ett parallelluniversum som inga, jag upprepar, INGA, seriösa mänskor velat befinna sig i.
Det makalösa var att Trump, och inte bara han, utan hans kampanjmedarbetare också, dessutom hade mage att sätta skulden för hela fåneriet på Hillary Clinton.

-Hillary Clinton och hennes kampanj 2008 startade ”birther” kontroversen. Jag satte punkt för den.

Det uttalandet är så magstarkt att det är svårt att begripa att en man med så liten respekt för sanningen kan stå så nära presidentposten. Trump äger hela kontroversen. Ingen annan. Läs här om varifrån hans påstående kommer.

Sammanfattningen från idag blev med andra ord att Trump gav upp en lögn han omhuldat i flera år, skrev om historien och skapade en ny lögn som han utan tvekan kommer att ta väl hand om och odla i framtiden. Den här kampanjen gör en ibland illamående. Idag mer än vanligt.

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hej.
    Några tankar – Trump är en buse, och cirka hälften av röstarna godkänner detta faktum .Jag tror Trump helt enkelt med allt ståhej med flit vill få en stor del av medierna att framstå som oprofessinella, och han lyckas.
    Sanning och lögn i den rapporteringen som finns, har mist sin egentliga betydelse . Ordet sanningen används för skruvade och förenklade tolkningar av komplicerade händelseförlopp, och allt som inte passar in på denna skruvade uppfattning säger skrivaren att är lögn.
    Birther frågan och artikeln factchecking, du hänvisar till är ett typ exemepl .Ur artiklen framgå att personer i det demokratiska partiet som ville ha Hillary Clinton i stället för Obama till kandidat år 2008 ursprungligen kläckte iden om att Obama inte var född i USA. So what? Mehjälparnas handlingar gör huvudmanne del ansvarig. Busen Trump plockade upp Birther iden. Han hittade inte på den. Hela saken har inget att göra med president ämbetet.

    • juribonsdorff skriver:

      Vilhelm,
      Du måste läsa noggrannare. Som artiklen säger så pekade de skrupelfria strategerna i Clintons sfär, som för övrigt senare fick sparken,inte på att Obama skulle vara född utomlands utan att han tillbringat mycket tid utomlands som barn och att hans uppväxt kanske inte var så ”amerikansk”. Not part of the american experience. Det är något helt annat än att säga att han inte är född i USA och att inte tro på födselattest från den amerikanska delstaten Hawaii som klart visade att så var fallet. Attg utöver det kräva att Obama ska presentera college betyg, ansökning etc etc är sjukt och förödmjukande. Plus att Hillary i 2008 aldrig mig veterligen använde sig av den strategin som en av strategerna bollade med. Trump har hållit fast vid tanken om att Obama inte är född i USA och marknadsfört den aggressivt i FEM ÅR!!!!! Det är en viss skillnad.Det har inget att göra med presidentämbetet, birtherkontroversen. Du har fel. Det har den visst. Formellt ska du vara född i usa för att kunna bli president, med andra ord ifrågasätter Trump Obamas rätt att vara president. Birtherismen i Trumps fall är av vikt också av den orsaken att den visar att han är en person som väljer att i fem år fokusera sin största politiska eneregi, inte på viktiga substansfrågor, utan på en virrig och kanske till och med rasistisk ide som ingen seriös anti-obama politiker vill röra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *