Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

49 dagar kvar – Trump! Landsförrädaren?

20 sep , 2016, 07.22 juribonsdorff

 

Oktoberöverraskningen brukar man kalla någon oväntad händelse som inverkar på presidentvalet i ungefär en månad före valdagen. Nu fick vi ett terrordåd i september. Och kanske det trots allt inte var så överraskande. Och ho vet hur det egentligen kommer att påverka kandidaternas ställning. Men det som är klart är att bägge kandidater gjorde sitt yttersta för att använda attacken till sin fördel. Låt aldrig en allvarlig kris gå till spillo heter det i den politiska jargongen i USA och både Donald Trump och Hillary Clinton gjorde sitt bästa för att följa den devisen.

Clinton var den av de två som tog till det tyngsta artilleriet. Det var nästan som om Clinton var så fast besluten att klämma åt Trump att hon tog i lite väl hårt. Detta är vad hon sa.

-Vi vet att språket Trump har använt ”hjälper och tröstar” våra fiender, sa Clinton vid en presskonferens på måndag morgon. ”Hjälper och tröstar” var noggrant valda ord eftersom det är just den formuleringen som används i konstitutionen för att beskriva landsförräderi. Det Clinton syftar på är Trumps retorik, som hans motståndare ansett anti-muslimska. Clinton hänvisar till påståenden om att Trumps retorik används av Islamiska Staten som ett rekryteringsmedel. Se nu, hur de hatar oss och vill ha krig mot oss…

Samtidigt påminde Clinton, med synnerligen allvarlig min, hur hon är den enda av kandidaterna som faktiskt varit med om att jaga terrorister. Och givetvis lyfte hon fram räden som dödade Osama Bin Laden. Då satt Clinton bland de viktigaste spelarna i det så kallade ”situationsrummet ” i Vita huset.

Landsförräderi? Måhända Clinton gick lite för långt..? Det är väl den inverkan som presidentvalet 2016 har på mänskor och politiker.

Trump sa i sin tur att han ville ha större, skarpare och bättre profilering av potentiella terrorister och speciellt bland den muslimska befolkningen. Han sa dock inte vilka kriterier som skulle väcka polisens intresse. Hårdhandskarna framme alltså på bägge sidor.

Trump, presidentkandidatens son, Donald Trump Jr fick också lite rubriker idag då han ”hedrade” FN:s flyktingmöte genom sin lilla jämförelse. Kolla här. när lilla Trump jämför flyktingar med godis i en skål, så blir det bara fel.

h Juri @bonsdju

4 kommentarer

  1. Solveig Williams skriver:

    Efter många år i USA, läser jag ofta the NY Times men finner det ändå mycket upplysande att läsa den här bloggen och se händelserna ur ett annat perspektiv. Ännu kan mycket hända.
    Året innan Obama blev vald, då kandidaterna ännu var många och vissa nästan okända, pratade jag med en finländska som bott i USA längre än jag. Vi undrade vem som skulle stiga fram i rampljuset. ”Vad tror du om Barack Obama?” frågade jag. ”Vem är det?” ” Den där stiliga, unga senatorn från Illinois. Han gav ett uppmärksammat tal på Demokraternas kongress i fjol.” ”Konstigt namn.” ”Ja, han är ju svart.” ”Du förstår ingenting om amerikans politik. En svart man med ett sånt namn har ingen chans. Vem skulle rösta på honom?”

    Sen när Obama installerades skulle jag ha bjudit väninnan på den bästa champagnen som fanns att köpa, om vi hade haft kontakt då ännu.

    • juribonsdorff skriver:

      Hej Solveig,

      Tack för att du läser. Det gör mig glad 🙂
      Rolig historia du återberättar om Obama. Det ironiska är att samma story kunde inställning kunde gälla för Trump. Ännu förra hösten var det många som sa åt andra att de inte förstår någonting om amerikanska politik, för inte kan ju Trump bli president…

      h Juri

  2. Vilhelm skriver:

    Väntar på när det kommer någon substans i valdebatten. Invektiver, glopord skvaller och förtal ,är det vettigt?. Inte har du heller det lätt att rapportera linjer och utvecling. När substansen lyser med frånvaro blir valet lite av lottodragning. Lycka till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *