Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

47 dagar kvar – I skuggan av kravaller

22 sep , 2016, 06.19 juribonsdorff

 

Det är många som önskat sig en paus från den långa amerikanska valkampanjen där optimism och framtidstro har fått ge vika för en duell i ömsesidiga förolämpningar. De senaste dagarna har de fått den, men på grund av händelser som ingen egentligen ville se. På veckoslutet tog terrordåden i New York och New Jersey över och på tisdag och onsdag har nationen igen bevittnat kontroversiella dödsskjutningar med polis och svarta män inblandade. Resultatet är kravaller i Charlotte, North Carolina. Medan jag skriver detta ser jag live tv bilder från Charlotte där tårgas ligger tätt över gatorna och där guvernören just utlyst undantagstillstånd.

Samtidigt har dock kampanjen fortsatt i skuggan av våldet.

Trump var igen i den viktiga vågmästardelstaten Ohio där han besökte en afroamerikansk kyrka. I bästa Trump-stil blev det en show där den forne boxningspromotor-giganten Don King fungerade som toastmaster. Han skapade rubriker genom att hålla ett tal tal där han använde ordet ”nigger” som är mer än förbjudet i offentliga sammanhang i USA. Trump själv lovade att fixa de svarta stadsdelarnas problem. Några timmar senare intervjuades han av Fox News och uttryckte dock en önskan om att utvidga det så kallade ”stop and frisk” förfarandet som blev så kontroversiellt i New York. ”Stop and frisk” har kritiserats för att ge polisen friheten att genom rasprofilering stoppa folk på gatan och därefter kroppsvisitera dem för att kolla om de bär vapen. Svarta anser förfarandet vara kränkande och rasistiskt. Trump gick med andra ord från den ena ytterligheten till den andra på några timmar.

Hillary Clinton, eller snarare hennes rådgivare, har i sin tur tydligen fått nog av de ömsesidiga attackerna för en stund, eller beräknat att de inte är bra för väljarstödet. Istället använde Clinton sin dag med att lyfta fram politiska frågor som påverkar de handikappade i USA, en grupp som sällan får politikernas intresse. Förra veckan gick Clinton åt Trump som en attack-hund. Nu kanske kalendern visar att det är dags för henne att bry sig om substans och strunta i Trump..

Ett par korta grejer från de senaste dagarana..

Jag har tidigare skrivit om Trumps filantropiska strategi som tydligen gått ut på att ge andras pengar till välgörenhet och ta äran själv. Washington Post har gjort ett styvt arbete i att gå igenom Trumps filantropiska pengaströmmar och för ett par dagar sen rapporterade tidningen om hur Trump använt pengar från hans filantropiska stiftelse för att betala egna böter osv.. Här kan ni läsa tidningens ledare om ämnet.

Och till sist en intressant kuriositet som ni kanske läste om redan igår. Enligt obekräftade uppgifter har George HW Bush, pappa Bush, W:s far, meddelat sin närmaste krets att han ämnar rösta på Hillary Clinton. Patriarken i en av de kändaste republikanska familjedynastierna vill rösta på en demokrat-kvinna?! Det säger någonting om hur svårt det republikanska etablissemanget har det i årets val.

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hej.
    Substans ?rent skvaller, eller leak av ett privat samtal , och gäller i slutändan en röst. Trumps brott gällde visst en flaggstång, viktiga saker
    Hoppas debatten blir bra.

  2. Vilhelm Franck skriver:

    Hej.
    Substans , skvaller, eller leak av ett privat samtal , och gäller i slutändan en röst. Är det två kriminella som tävlar?
    Hoppas debatten blir bra och inte käbbel om vem som är dummast

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *