Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Med 45 dagar kvar tar Cruz kål på sitt samvete

24 sep , 2016, 06.15 juribonsdorff

 

Hej och hälsningar från Hofstra University i New York, där den första tv-debatten ska gå av stapeln på måndag. Än är kandidaterna långt härifrån men jag kan berätta att hundra eller till och med tusentals mänskor jobbar redan med att bygga den tekniska produktionen för debatten och faciliteter för de tusentals journalister som anlnder hit över veckoslutet.

Personligen har jag aldrig varit lika spänd över en president-debatt som nu. Hur kan man låta bli att vara det? Ingen vet ju vad som kommer att ske på scenen och i tv-ruotorna i miljoner och åter miljoner hem. Nästan varje val har innehållit en debatt med ett speciellt ögonblick, och då har duellerna ändå gåtts mellan kandidater som hållit sig till god ton i sin dialog. Nu har vi en kandidat i ringen som kan hitta på vad som helst och säga vad han vill. Och en annan kandidat som är hövligare men som inte heller drar sig för att säga saker om sin motståndare som aldrig tidigare, i modern tid, skulle ha varit tänkbara. Jag tippar på alla tiders debattrekord. Då krävs det att man går förbi Reagan vs Carter från 1980 då 80 miljoner amerikaner tittade på debatten. Och andra sidan kommer det att visas amerikansk fotboll samtidigt på en annan kanal vilket lockar bort åtminstone några miljoner tittare.

Härkan ni kolla några historiska debattmunsbitar.

Jag ska skriva en förhandsanalys om debatten till måndagens HBL, men här kan ni ta en tjuvstart om ni vill. Det är en liten jämförelse av hur kandidaterna förbereder sig.

Ni kan vara säkra på att polisvåld kommer att bli en stor fråga i debatten, ikväll har gatorna i Charlotte igen fyllts av demonstranter och hustrun till den skjutna svarta mannen släppte en videoupptagning som hon filmade medan poliserna sköt ihjäl honom.

Och medan vi väntar på den verbala duellen kan vi konstatera att Ted Cruz, ni minns han som kom tvåa i rejeset mot Trump och som till sist kallade honom de mest hårresande saker…(man måst komma ihåg att Trump faktiskt insinuerade att Cruz pappa varit inblandad i JFK mordet på ett eller annat sätt.De är väl en förmildrande omständighet.) Anyway..ja Cruz, idag, efter att ha nobbat Trump på konventet, egentligen förödmjukat Trump en aning, kröp han till korset och meddelade att han efter ”långa överväganden och många böner” kommer att rösta på en republikan.

Minns ni hur Cruz på scenen i Cleveland blev utbuad när han vädjade till folk att rösta efter sitt samvete, vilket betydde;”ni är fria att rösta på Clinton om ni vill och att jag inte kommer att rösta på Trump. Han applåderades vitt och brett för sin rakryggade ståndpunkt

Nå, idag, två månader senare tog Cruz uppenbarligen livet av sitt samvete. Det är svårt att tolka hans överraskande stöd på något anna sätt. Vi vet att politik är ett smutsigt spel i bland, men Cruz kappvänding är trots det av en remarkable rang. Inte för att det kommer att ha någon inverkan i valet tror jag. Det är kanske mer ett symptom hur det redan gått. Det vill söga att Trump knappat in och nu har bättre chanser än tidigare. Trump vädrar kanske en vinnare och en sådan ska man inte komma i strid med..

5 kommentarer

  1. Oscar skriver:

    Hej Juri,

    Spännande att läsa dina texter.

    Får jag ställa en fråga? Du skriver att Hillary Clinton inte ”drar sig för att säga saker om sin motståndare som aldrig tidigare, i modern tid, skulle ha varit tänkbara.” Intressant! Kan du ge något exempel på Clinton’s retorik som tidigare varit otänkbar i modern tid?

    Tack på förhand!

    • juribonsdorff skriver:

      Hej Oskar,

      Hon har kallat honom bigot, lurenderejare(scam), rasist. Min poöng är inte att hon skulle ha fel, eller jämställa henne med Trumps uttalanden, snarare att ribban har sjunkit så lågt att respekten för motkandidten har raderats under det gågna året. Det har fått Clinton också att ta en ton som skulle ha varit otänkbar tidigare.

      h Juri

      • Oscar skriver:

        Juri,

        Tack för svaret. Har svårt att se att Clintons beskrivningar av Trump och hans bakgrund är tecken på förändringar i det politiska klimatet. Med hänsyn till republikaners identiska kommentarer kring Trump är väl en rimligare slutsats att han är vad som ”aldrig tidigare, i modern tid, skulle ha varit tänkbar”?

        • juribonsdorff skriver:

          Hej Oscar,
          Det var inte min mening att jämställa Trump och Clinton. Det är ingen frågan om att det är Trump som dragit ner nivån på retoriken.
          h Juri

  2. Christian R. Conrad skriver:

    Kål, med å. HTH!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *