Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

27 dagar kvar – Trump befriad från partibojorna

12 okt , 2016, 04.36 juribonsdorff

 

Istället för att strida mot Clinton har Trump idag ställt in siktet mot sitt eget parti. I en av hans frekvent förekommande twitter-stormar gick han idag åt den republikanska ledargestalten Paul Ryan som på måndagen distanserade sig från Trump och uppmanade alla republikanska kongresskandidater att göra vad som krävs för att vinna sina respektive val och behålla den republikanska majoriteten i kongressen.

Trump twittrade så här:

-Despite winning the second debate in a landslide (every poll), it is hard to do well when Paul Ryan and others give zero support!

-Our very weak and ineffective leader, Paul Ryan, had a bad conference call where his members went wild at his disloyalty.

-It is so nice that the shackles have been taken off me and I can now fight for America the way I want to.

I de två första är han öppet fientlig till den man som har mest makt i partiet just nu. Det sista är intressant, för det bekräftar egentligen det vi vetat att man i etablissemanget har försökt forma Trump till en mer acceptabel kandidat, och att Trump inte gillat det. Vi vet att han tycker att han kommit så långt han gjort genom att vara sig själv. Nu, tycker han, har ingen orsak att lyssna på partipamparna längre. Vi får se vad det innebär.

Den här klyftan tvingar i stort sett alla republikanerna som ställer upp i kongressvalet, som ju går samtidigt med presidentvalet, att fatta beslut om det är med eller mot Trump. Idag meddelade Marco Rubio, mannen som i primärvalet antydde att Trumps könsorgan inte är stort nog, att han fortfarande stöder partiets kandidat. Han ogillar Trump men kan inte stå ut med Clinton.

Frågan är egentligen om Trump behöver partieliten. Stommen av hans anhängare hatar partieliten lika mycket som Trump. Mer än partiledningens stöd behöver han kunna stjäla Clintons röster från utbildade kvinnor och ungdomar, och det uppdraget är inte på en vinnande kurs just nu.

New York Times ”number crunchers” håller konstant koll på mätningar och räknar ut sannolikhetskalkyler. Just nu ger de Clinton en 88 % chans att vinna valet.

Intressant är också MSNBC:s rapport i Rachel Maddow´s show (Visst, MSNBC är mycket liberalt och amerikavänster) som gör gällande att Trumps parhäst Mike Pence har tvingats ställa in en del fundraisers ( tillställningar där rika mänskor betalar mycket pengar för att få äta middag med Pence och höra honom ge ett kort tal) för att det inte finns tillräckligt intresse bland bidragsgivarna. Dåligt barometervärde för Trump.

Och under tiden tackar Clinton gudarna för att Donald Trump är hennes motkandidat. Wikileaks har satt ut epostmeddelanden här om dagen som man hävdar att innehåller bland annat delar av hennes omtalade och välbetalda tal på Wall St.

Ett sampel av saker Clinton sagt enligt Wikileaks; (inte ordagrant citaerade)

-Wall Street bankerna är bäst lämpade att reformera branschen (faktiskt?, bankerna som skapade den förra krisen)
-Att hon vill se öppen och fri handel och öppna gränser (Tidgare för TTP nu emot, öppna gränser är Trumps käpphäst )
-Att man i politiken behöver en privat och offentlig ståndpunkt (skenheligt,falskt)

I en vanlig valcykel skulle de Wikileaks läckan och dessa uttalanden granskas mycket noggrannare, men i Trumps tidevarv får de knappt någon uppmärksamhet alls. Och det är Clintons smala lycka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *