Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

15 dagar kvar – Trump försöker hålla upp moralen

25 okt , 2016, 07.07 juribonsdorff

 

Hej och hå.

Just nu, med alla debatter avklarade, känns det som om en del av luften gått ur kampanjen. Det kan vara helt enkelt en liten och välbehövlig andningspaus inför de två sista veckorna. De senaste veckorna har ju minsann varit intensiva med en rad osannolika debatter och en mängd avslöjanden av dramatisk kaliber.

Men till saken..

Den gällande majoritetsåsikten är den att Hillary Clinton har segern som i en liten ask. Hennes snittledning i mätningarna är sex procentenheter(enligt Realclearpolitics) och CNN:s prognos, om valet hölls idag, ger Clinton 307 elektorer när 270 krävs för att vinna. New York Times statistiker ger Trump bara en sju procents chans att vinna valet. En hel del republikanska experter och proffstyckare har sagt offentligt nu att loppet är kört. De uttalanden kan i och för sig reflektera mer en bitter besvikelse över att det republikanska partiet valde Trump som sin fanbärare i ett läge som en traditionell kandidat hade haft en mycket god chans att besegra Clinton, än en matematisk-politisk verklighet.

Faktum är förstås att ingenting är säkert innan rösterna har räknats, och två veckor av kampanj återstår fortfarande, men det är svårt att se vad som kunde ändra konstellationerna till den grad att Trump kunde ta hem segern. Det betyder inte att Trump har gett upp. Tvärtom försöker han fortfarande hålla moralen på topp.

-Jag tror att vi vinner sa han på måndag morgon på en valtillställning. Hans kampanjchef Kellyanne Conway medgav dock att ”vi halkat efter”. Men som sagt, republikanerna har inte gett upp. De vägrar ge upp. För att klara av att inte göra det krävs ibland att man inte ser nyktert på fakta. Trump-lägret har släppt ut ett dokument som enligt dem visar ett betydligt jämnare läge än den allmänna uppfattningen är.

Enligt den skulle Clinton kunna just nu räkna med 197 trygga elektorsmandat och Trump med 191. 150 skulle med andra ord vara så kallade ”toss ups”, ”too close to call” osv..det vill säga så jämna att man inte på förhand kan veta hur utgången blir. Enligt Trump är Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Virginia, North Carolina, Florida, New Hampshire och Maine sådana delstater.

Men NBC News till exempel betraktar endast Florida, Ohio, Nevada och Iowa som ”toss ups”. I de övriga delstaterna är trenden klart positiv för Clinton. Det är skäl påpeka att Trumps modell också utgår från att de traditionella republikanska bastionerna Georgia och Arizona går till den republikanska kandidaten, men NBC klassar bägge dessa delstater som omöjliga att förutspå just nu. Dessutom utmanas Trump på allvar i Utah av den obundne Evan McMullin. Väljarna i Utah gillar inte Clinton, men delstatens republikanska mormoner har alltid varit mer störda över Trumps personlighet och karaktär än andra konservativa delstater. Förlorar Trump Utah blir vägen till vita huset ännu svårare.

Det ser med andra ord inte ljust ut för Trump, men minns att ett val aldrig är över förrän resultatet offentliggjorts. Överraskningar kan ännu dyka upp, även om dom verkar osannolika.

Vi återkommer.

h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *