Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

8 dagar kvar – Ödesvecka för Clinton?

31 okt , 2016, 05.52 juribonsdorff

 

När den sista hela veckan inför valet inleds finns egentligen bara en stor fråga på agendan; Hur kommer chockbeslutet från FBI att öppna/fortsätta utredningen kring Hillary Clintons epostmeddelanden, att påverka konstellationen inför valdagen? Kommer opinionen att vända mot Clinton och till Trumps fördel.

Sannolikt kommer vi om några dagar att få se mätningar som beaktat fredgens nyhet. För dem som eventuellt inte sett nyheten…FBI som redan tidigare befriat Clinton från alla misstankar om brott gällande hennes använding av en privat epostserver som utrikesminister, meddelade alltså att nya epostmeddelanden, som ger orsak att titta vidare på utredningen, har uppdagats.
De nya epostmeddelandena härstammar från före detta kongressledamoten Anthony Wieners bärbara dator. Wiener befinner sig under utredning för diverse sexuella online-tvivelaktigeheter. Det viktiga här är att hans fru, skilsmässan är i görningen, Huma Abedin, är en av Clintons närmaste betrodda. Tydligen har FBI hittat meddelanden på Wieners dator som är av intresse för utredningen av Clinton. Det sannolika är givetvis att det handlar om epostmeddelanden mellan Abedin och Clinton.

Eftersom Clintons stora svaghet som kandidat är att så många betraktar henne som opålitlig och som en som spelar enligt egna regler, är den nya utredningen otroligt besvärande för henne. Idag vet vi inte vad som finns i meddelandena och kan inte bedöma deras relevans i frågan, men ”ingen rök utan eld”-känslan, kan man anta, är sannolikt stark bland många väljare.

Det som gör hela affären så eldfängd är dels för att man vet så lite om varför FBI nu ville ta en ny titt på fallet. Det går med andra ord inte för väljarna att bedöma nyhetens relevans för valet av kandidat. Det andra frågetecknet är tidpunkten.FBI-chefen James Comey rapporteras ha informerat kongressen i stort sett genast han fick veta om de nya epostmeddelandenas existens, men Washington Post skriver på söndagen att FBI agenter som utrett Clinton fallet visste redan i början av oktober att det fanns nya epostmeddelanden som var relevanta för utredningen. Varför väntade man så länge med att informera chefen?

För Trump är detta en veritabel gåva. Ska han ha en chans att vinna valet är det genom att göra just det han gjort i några dagar. Attackera Clinton med FBI utredningen och prishöjningarna i Obamacare, det vill såga den sjukförsäkringsmodellen som Obama pressade igenom för ett antal år sedan och som Hillary Clinton stöder. och som avskys av republikanerna inklusive Trumps anhängare. Där har Trump två vapen som faller i god jord både bland de radikala Trumpanhängarna och de mera moderata konservativa. Men han får inte irra iväg på sidospår om han vill utnyttja de här gåvorna på ett effektivt sätt.

Clinton och hennes team formulerade snabbt en strategi för hur man skulle kontra FBI-nyheten. Förutom att Clinton offentligt ifrågasatt tidpunkten på FBI manövern och de kryptiska formuleringarna i brevet till kongressen, bristen på riktigt information, har hennes kampanjledning enligt rapporter i amerikanska medier valt att använda förvecklingen som en förenande och entusiasmerande kraft i kampanjen. Redan i flera dagar har Clintonrådgivarna oroat sig för att hennes klara ledning leder till att många inte orkar masa sig till vallokalerna eftersom segern ansetts klar. Nu kan man börja tala om en ”högerkonspiration” och få ny energi i mobiliseringen av väljare. Vem vet, kanske det till och med i slutändan hjälper Clinton.

h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *