Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Obama satte tungan på vågen

26 jan , 2016, 06.10 juribonsdorff

 

Moin.

Jag tror att Barack Obama hade föredragit att hålla sig utanför demokraternas primärvalskampanj, men det lyckades inte. Inte helt och hållet åtminstone. På slutrakan, med knappt en vecka kvar till Iowa, gav han en intervju för en Politico podcast, som känns mer eller mindre som en omfamning av Hillary Clinton.

Här är några saker han sa i intervjun;

 

  1. På en frågan om huruvida Clinton behandlats orättvist av medierna svarade han med ett klart ja.
  2. Han talade om den börda hon har som förhandsfavorit. Mänskor vill alltid ha det nya och skinande föremålet som de inte sett förut (läs; Bernie Sanders). Det har försatt henne i en ofördelaktig situation, tyckte presidenten.
  3. I en mild, mild känga till Sanders sa Obama också att man inte har lyxen att fokusera på en sak när man blir president. Detta en hänvisning till Sanders hängivenhenet till frågan om inkomstskillnaderna i USA.
  4. Obama gick även tillbaka till 2008 och hans egen kampanj som han medgav att ibland kritiserade Clinton för hårt för vad han i intervjun medgav att var legitima frågor. Han erkände också att medierna behandlade honom mjukare än Clinton.
  5. Han kallade henne också ”obehagligt” smart och kunnig. Till den grad att hennes kampanj ibland blir mer prosa än poesi. (Hänvisning till den före detta New York guvernören Mario Cuomos berämda citat; ”Kampanjen förs i poesi, medan styret går i prosa.”

Som ni kan se själva så handlar det inte om en klar deklaration från Obamas sida, men nog en klar antydan om var hans sympatier ligger. Det kan hända att det inte handlar så mycket om att han motsätter sig Sanders ideer, utan mera om att han själv inser att Sanders blivit ett starkare än väntat hot mot Clinton, samtidigt som han som den självutnämnde ”demokratiska socialisten” riskerar vara ovalbar i själva presidentvalet. Det innebär att Sanders är en risk för Obamas politiska arv. Hillary Clinton är en bättre garant för att Obamas politik får en fortsättning. I Politico artikeln beskriver skribenten en diskussion med en källa innanför Vita huset. Enligt den källan får Obama inte panikattacker av Sanders  men han har klart satt sin tunga på vågen för Hilary Clinton.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *