Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

4 dagar kvar – Alle man på däck!

4 Nov , 2016, 06.53 juribonsdorff

 

På väg in i det sista veckoslutet mobiliseras alla tänkbara krafter till evenemang i alla de viktiga delstaterna. Nu handlar det om att aktivera och alarmera. Ingendera kandidaten vill att de egna ska tro att valet avgjorts, vilket det ju inte har. Alla ska ha eld under baken och uppviglas till vallokalerna.

Clinton har förutom sig själv, också Bill och Chelsea, på språng. Barack Obama, Joe Biden, Bernie Sanders, Elisbateh Warren, alla tungviktare. Månne inte Michelle Obama, som antagligen är den populäraste politikern i landet just nu, dyker upp igen före valdagen.

Clinton får också hjälp av showbusiness-stjärnor som Jay Z och idag var Pharrell Williams ute och talade för Hillary.

På Trump sidan var den stora nyheten idag att Melania Trump höll sitt första kampanjtal sedan det snöpliga plagieringsfiaskot på partikonventet i Cleveland.

Det lusitga var att Melania bland annat talade om vikten att bekämpa cybermobbning, medan hennes man bevisligen är en av de stora twittermobbarna.

Imorgon stormar hela Trumpfamiljen ut med sönerna Erik och Donald Jr och dottern Ivanka i spetsen för att hjälpa med slutspurten.

I övrigt håller rubriken ” kampen jämnar ut sig” fortfarande streck.

I CNN´s ”poll of polls” leder Clinton ännu med 4 procentenheter, men i de viktiga delstaterna har det rört på sig i Trumps fördel.

Det finns förstås en hel del modeller och spekulationer om vilka delstater som kommer att avgöra.

Florida finns som vanligt med på de flesta listor och där är det jämnt skägg just nu.
Likaså i North Carolina där Clinton legat före tidigare. Det finns rapporter om att svarta väljare inte är lika ivriga att rösta den här gången vilket skulle kunna drabba Clinton svårt. Barack Obama har därför använt de senaste dagarna till att övertyga de färgade väljarna att det är allvar och att de ska baxa sina bakdelar till valurnorna.

Oroväckande för Clinton är att Pennsylvania, som hittills har varit klart i hennes segerkolumn, nu är tajtare, med 3 procentenheter mellan Clinton och Trump.

Ännu för en vecka sedan hoppades Clinton kunna utmana Trump i republikanska fästen som Arizona och Georgia, men nu ser det ut som om Republikanerna rättar sina led där.

Ohio, också en klassiskt viktig delstat, ser ut att gå till Trump. Med all denna rörelse är det alltså ganska klart att elektorskartan ser betydligt mindre överlägsen ut för Clinton just nu.

På en dryg vecka har sannolikheten för en Clinton seger gått från över 80 % till 66% enligt FiveThirtyEight+sajten.

Sånt.

Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *