Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

En dag kvar – FBI rör om i soppan igen, friar Clinton igen.

7 Nov , 2016, 04.25 juribonsdorff

 

Det är alldeles osannolikt egentligen, att FBI-chefen James Comey är en av de mest omtalade personer under de sista två veckorna av valkampanjen.
I juli konstaterade han att Hillary Clinton inte gjort sig skyldig till något brott i e-posthärvan. Mitt i allt, för knappt två veckor sedan, skriver han ett brev till kongressen och låter förstå att nya meddelanden hittats som kan vara av betydelse i utredningen kring Clintons eposteserver.
Det är en gåva till Trump som varje dag har jobbat för att förstärka tanken om att någonting ytterst allvarligt hittats, annars skulle man väl för böveln inte skriva till kongressen om det så nära valdagen. Alla insåg ju att meddelandet kunde påverka valresultatet.

Nu, även den här gången överraskande, kommer Comey ut igen med meddelandet om att inget nytt har hittats och att Clinton är lika oskyldig till ett brott nu som i juli.

Frågan är hur det senaste FBI budet påverkar valet så här nära målsnöret. Det är svårt att visa klara siffror, men det som är bortom all tvekan är att meddelandet om nya utredningar för två veckor sedan formade helt och hållet Trumps kampanjbudskap på sluttampen. Och faktum är att Trump har knappat in på Clintons försprång.
Vilka motiv Comey än må ha haft, nobla eller nedriga, så kommer han att gå till historien som FBI-chefen som blandade sig i det amerikanska presidentvalet på ett sällsynt synligt sätt.

Sedan till frågan som alla är intresserade av…vad säger mätningarna, vem vinner? Fortfarande har Clinton ett litet försprång.
Några iakttagelser.
Trump måste antagligen vinna Florida. Gör han det inte blir han knappast president. Just nu är delstaten jämnt skägg. Han måste antagligen också kapa en av tre demokratiska fästen, Pennsylvania, Michigan eller Minnesota. Trump har knappat in i dem, men det är fortfarande mer sannolikt att Clinton segrar. Ohio går till Trump, sannolikt. North Carolina och New Hampshire är ett par av de andra intressantta delstaterna.

Vi är nu på slutrakans slutraka. Alla är trötta, men kandidaterna kämpar på ännu. New York Times skrev intressant om Trumps trötthet.

Läs här, så hörs vi ännu imorgon.

Almost there.

Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *