Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

2 dagar kvar – Gallupgräl och skrämmande Trump incident

6 Nov , 2016, 07.02 juribonsdorff

 

Två dagar kvar. Otroligt men sant.
Det känns osannolikt att det för två veckor sedan såg ut som om Hillary Clinton enkelt höll på att springa iväg med segern. Idag är utgången till den grad ovissare att det känns som om vi potentiellt står inför en riktigt rysare. Pratade just med grannen som är en die hard demokrat och han var tydligt nervös.
Men en liten påminnelse är på plats. I valet 2012 var Mitt Romneys gäng säkra på att de skulle vinna. Deras ”internal polling” sa att flera av vågmästardelstaterna var på väg till Romney, och att momentum var starkt på hans sida. Nå, det blev en överlägsen triumf för Obama. Nu säger Trump-lägret det samma i stort sett. De har en stark optimism som baserar sig på deras interna mätningar.

Ett bra exempel på att det är otroligt svårt att veta vad man ska lita på när det gäller gallupar är det twitter gräl som bröt ut mellan Nate Silver, den största gurun när det gäller statistisk analys av valdata, och Huffington Post. Silver anser att Clinton har en 64 procents chans att vinna valet medan Huffington Post har en siffra på 98. New York Times tippning ligger på 85 %. De olika siffrorna kommer sig av skillnader i hanteringen av data, och vad annat än kalla fakta som sätts in i ekvationerna. Pointen är att vi måste vara försiktiga med att tro för mycket på mätningarna. Ingenting är klart ännu, och allt klarnar på tisdag eller onsdag morgon.

För övrigt..Donald Trump baxades i hast ner från scenen i Reno, Nevada lördag kväll, i en skrämmande incident där Secret Service agenterna i praktiken gick i en vad som såg ut som en rädda hans liv situation. Det visade sig senare att agenterna misstänkte eller hade orsak att tro att det kanske fanns ett vapen i salen, men det visade sig senare, när man gripit en man, att inget vapen hittades. Trump fortsatte att hålla sit tal efter en paus. Men det var en obehaglig påminnelse om att känslorna svallat under den här valkampanjen och attg våld inte alls är otänkbart.

Efter oro över att svarta väljare inte har röstat på förhand lika ivrigt som för fyra år kan Clinton trösta sig med att Latinoväljarna verkar ha gått man ur huse nu på sluttampen.Och det kan Clinton räkna med att gangnar henne.

Trump tänker ännu föra kampanj i Michigan och Minnesota, demokratiska fästen som han tror sig ha en chans i. Vi får se.

Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *