Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

6 dagar kvar – Clinton fortfarande favorit men försprånget minskar

2 Nov , 2016, 06.53 juribonsdorff

 

RealClearPolitics är sajten som de flesta iakttagare betraktar som en pålitligare mätare än enskilda förfrågningar. Den räknar nämligen ett genomsnitt på en handfull mätningar med gott rykte. För en vecka sedan visade sajten en Clinton-ledning på över fem procentenheter i snitt. Idag är ledningen nere i drygt två.

Orsak för panik för Clinton? Nej inte ännu, och kampanjprofilerna visar ingen sådan heller, men alldeles garanterat finns det en viss oro bland Hillarys strateger som offentligt säger att man alltid förväntade sig att loppet skulle bli jämnare mot slutet.

Just nu kan man inte tro på någonting som kommer ut ur kampanjtalesmännens och kvinnornas munnar, eftersom allt handlar om att visa självsäkerhet utåt. Därför måste man försöka se på vad kampanjerna på riktigt gör. Intressant är till exempel det faktum att Clinton nu plötsligt börjat köpa reklamtid i delstater som Virginia, Colorado, New Mexico och Michigan, delstater som kampanjen tagit för givna redan en tid. Trumps läger säger att reklamsatsningen är ett tecken på att Clinton är rädd för att förlora de ifrågavarande delstaterna. Själv säger Clintons pressfolk att de helt enkelt har så mycket pengar i valkassan som måste användas.

Medan de säger det, lanserar Trump en 25 miljoner dollars reklamtsunami i New Mexico och Michigan. Det kan vara en följd av en väl underbyggd optimism om att det skulle kunna ännu under sista veckan vara möjligt att övertyga de här demokratiska delstaterna att hoppa över till republikanerna. Eller så är det en desperat ”Hail Mary” passning. Hail Mary är en fotbollsterm som syftar på ett desperat försök i sista minuten att göra mål med ett anfall som 99 gånger av 100 inte resulterar i mål. Men när man inget har att förlora försöker man sig på en Hail Mary. Men detta ar det alltså inte frågan om enligt Trump.

Att försöka gissa hur landet ligger just nu är vanskligt. På ett plan ser det ut som om Trump skulle ha vind i ryggen. Han har sina två tunga substansfrågor att klubba Hillary i huvudet med, FBI och Obamacare, medan Trump själv har hjälpt sig själv med att hålla tand för tunga och alla grodor inom sig. Han har de senaste dagarna sett ut som en kandidat som njuter av att för en gångs skulle låta någon annan hållas på halster. Storyn handlar sedan förra dagar om Clinton, epostmeddelanden, FBI och Comey, inte Trump, och det är så han vill att det fortsätter, ända till valdagen.

Ett par intressanta siffror till slut. William & Mary Universitetet i Virginia säger sig ha siffror som visar att 28 procent av de republikaner som förhandsröstat i Florida skulle ha röstat på Clinton. Om siffran stämmer så är det chockerande.
Samtidigt visar andra mätningar, utgående från förhandsröstningen, att de svarta väljarna stannar hemma i högre grad än tidigare. Det är i sin tur uselt för Hillary, som behöver svarta väljare ur huse för att vinna. Speciellt i North Carolina.

Vi hörs.

Juri

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hej. På cnn är Trump en skurk men inte ett ord om Clinton annat än att elaka och falska påståenden är bara lögner. På Fox igen är Clinton en riktig hemskt kriminell , mutkolv etc. Nog är valsystemet galet. Spännande. Hoppas du kan sovra i materialet och hitta någon röd tråd. Vågar du utse vinnaren på de kunskaper du har. Vadslagningen har Clinton på plats 1 men oddsen har sjunkit. Ha det bra

    • juribonsdorff skriver:

      Jag skulle fortfarande sätta mina pengar på Clinton, men jag är inte säker på det och jag betraktar inte Trump som chanslös alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *