Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Valdagen – Kan en våg av Latinoväljare vinna valet för Clinton.

8 Nov , 2016, 06.35 juribonsdorff

 

Den långa vandringen har kommit till vägs ände. Valdagen är här. Räkenskapens dag. Sanningens ögonblick. Kalla det vad ni vill. Idag röstar amerikanerna. Och idag, eller imorgon i Finland, får vi veta hur det går för den makalösa Trump-sagan, för vad man än tycker om honom, så har han varit en story som aldrig tidigare berättats i amerikansk valhistoria.

Bägge kandidater slet ännu på måndagen på kampanjtåget. Trump skyndade med frenesi till åtminstone fem delstater medan Clinton njöt av draghjälp från presidentparet, Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen och Lady Gaga. Imorgon, mig veterligen, låter bägge kandidater bli att hålla kampanjtal, däremot röstar bägge i delstaten New York.

På måndag var det alltså dags för en sorts slutplädering. Trump valde att fokusera och fortsätta på den ödesmättade tonen. Valet står mellan honom, Trump , och ett styre som leds en korrumperad kvinna, Clinton. Han vädjade också till väljarna att skipa rättvisa vid valurnan. En klar hänvisning till FBI:s beslut att inte dra Clinton inför rätta. Han lovade också jobb och i Pennsylvania lovade han till och med stålbruksjobben tillbaka. Jag var just i västra Pennsylvania och inte ens republikanerna trodde på att de jobben kommer tillbaka. Men Trump lovade trots allt just det idag.

Clintons slutplädering handlade mera om behovet att förena landet.

Några huvudfrågor. Resultatet. Jag sticker ut hakan och säger att jag tror att Hillary Clinton vinner valet.
Hon leder fortfarande med ett par procentenheter i de flesta mätningar. Frånsett Ohio leder hon också i de flesta vågmästardelstater, om och med en knapp marginal som utan tvekan är inom felmarginalen. Och framför allt ser den så kallade valkartan så mycket bättre ut för Clinton än för Trump. Clinton har flera modeller och vägar mot seger än Trump, som mer eller mindre måste vinna Florida och North Carolina. Och båda kan han i själva verket gott förlora. Han måste också, sannolikt, vinna någon av de demokratiska delstaterna Pennsylvania, Michigan eller Minnesota.

Det som blir intressant att se är huruvida den stora Latinovågen blir verklighet och huruvida det är den som avgör valet till Clinton. Den kan göra det. Clinton lägret tror att den vågen ger dem Florida. Och ja orsaken till att man talar om Latinovågen är att nästan dubbelt fler Latinoväljare har registrerat sig för rösträtt nu än för 4 år sedan i Florida. Och andra sidan kommer lite färre millenials och svarta väljare att dyka upp. Är Latinovågen de spansktalandes hämnd för Trumps Mexiko förolämpningar.

Två andra grejer att hålla ett öga på är huruvida röstningen kommer att fortlöpa utan problem och köer, oegentligheter, och huruvida Ryssland hackar röstningsmaskinerna? Förre CIA chefen Leon Panetta, sa nyligen att han tror det vara sannolikt.

Nåja,

Dixville Notch, den pytte lilla orten i New Hampshire som altid röstar först har just röstat. Clinton fick fyra röster och Trump två. Valet är i gång. Tack Gode Gud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *