Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

”Dra åt helvete Trump”

9 Dec , 2015, 01.07 juribonsdorff

 

Tror ni det var en mjukis liberal som yttrade rubriken till det här blogginlägget? Nej, det var Lindsey Graham, en republikansk hök-senator från South Carolina, som idag uppmanade amerikaner att be Trump dra åt helvete. Amerikanska presidentvalskampanjer är visserligen kända för att vara färggranna och friska i tagen, men de upprärda tongångar som följt Donald Trumps krav på att stänga dörren till USA för alla muslimer är av sällan eller till och med aldrig skådad kaliber. Jag har under åtta år i USA aldrig varit med om någonting liknanade.

Att Trumps uttalande kritiserats bland demokraterna är ju ingen överraskning, och inte direkt fördömandena från högern heller, men nog deras intensitet och bredd. Trump tar stryk av sina primärvalsrivaler, partietablisemanget och till och med gråa eminenser som Dick Cheney, George W. Bush vicepresident, även kallad mörkrets furste av sina belackare.

-Uppfattningen att det skulle vara möjligt att bara helt sonika säga stopp för alla muslimer, att förbjuda en hel religion, det strider mot allt det vi står för, sa Cheney i en intervju för en konservativ radiokanal.

Den demokratiska kandidaten Martin O´Malley gick ännu hårdare åt Trump och kallade honom ”fascist demagog”. Till och med pressen är ilsken. CNN:s studiovärd Chris Cuomo hade svårt att dölja sin avsky för Trumps tankar i en hetsk intervju och The Philadelphia Daily News satte upp en bild och rubrik på paradsidan som drog tydliga paralleler till Hitler.

Det är uppenbart att Trump nu överskridit en ny gräns med sin politiska retorik. Han har trätt in på mark där republikaner och demokrater går till gemensamt försvar för det de upplever vara en av nationens ideologiska grundpelare, det vill säga religionsfrihet. Lika enade har politikerna från de båda partierna knappast stått sedan elfte september attackerna 2001.

Frågan är hur väljarna reagerar? Trump har ökat sitt försprång i Iowa och New Hamphsire, men ingen mätning har gjorts ännu efter måndagens bombnedslag. Trump själv backar inte, och knappast gör hans anhängare det heller. Trump kanaliserar den rädsla och de fördomar mot muslimer som lever bland en del av amerikanerna sedan länge och än mer så efter Paris och San Bernardino. En stor del av dem välkomnar Trumps förslag är min gissning.

Bland det republikanska partietablissemanget börjar man däremot bli orolig på allvar. Det är ännu nästan två månader kvar till det första primärvalet och mycket kan hända innan det blir dags att på riktigt välja kandidat, men ingen säger längre att Trump inte kan vinna kandidaturen. Det är inte en omöjlig tanke. Däremot känns det fortfarande, speciellt efter det senaste utspelet, omöjligt att Trump kunde vinna själva presidentvalet. Därför är det bara en tidsfråga innan en gemensam republikansk front mot Trump uppstår. Partiet har inte råd att ha en kandidat som Donald Trump. Problemet för republikanerna är att Trump, ifall han känner sig attackerad av partiet, kan bestämma sig för att ställa upp som obunden och ta med sig massvis med republikanska röster. Även det är ett mardrömsscenario för det republikanska partiet.

9 kommentarer

 1. Solveig Williams skriver:

  Den här bloggen är alltid läsvärd men i synnerhet idag träffade Juri von Bonsdorff huvudet på spiken.

 2. Franck Vilhelm skriver:

  Hej igen. Ockå jag anser att Trumps uttalanden i denna fråga är helt kass. Det är lite rörande att läsa hur du, och merparten av alla ” liberalar” journalisterna upprepar mantrat ” det är omöjligt” för Trump att vinna valet – vilket jag altså inte tror på. USA är ett stort annorlunda land och Trump en helt otroligt annorlunda person. Jag tror inte att Trump förstört sina chanser att vinna loppet.
  Läs Scott Adams blogg från i går- han har en god teori och förklaring på vad saken de factoi gäller. Scott Adams gillar inte heller Trumps åsikter

  • juribonsdorff skriver:

   Moin Vilhelm.
   Jag tror inte det är omöjligt för Trump att vinna primärvalet, och ja svär ogärna någonting längre gällande Trump. Men jag tror nog fortfarande att oddsen är hårt emot honom. Han har stora ”unfavorable ratings” i flera av de väljargrupper som behövs för att vinna valet. Jag har bott här i åtta år Vilhem. Jag vet att USA är ett stort, annorlunda och mångfacetterat land. Därför vet jag också att en Trump seger är osannolik.Han kommer nämligen också att vara bra på att mobilisera motståndar lägret om han blir kandidat. Men fan vet. Jag läste förresten Scott Adams. Intressant läsning.
   ha det bra.

   h Juri

 3. Rune Björkqvist skriver:

  Fullständigt korrekt angiven adress för Donald Trumps fortsatta existens.

 4. Sture Lindholm skriver:

  Politiske kommentatorn Lawrence O´Donnell för fram tanken att Trump med sina bisarra uttalanden avsiktligt försöker bli avsågad av republikanernas partiledning. Trump vill inte bli president, vet att han inte klarar av jobbet, söker i stället få mesta möjliga pr för sig själv och sina företag.

  • juribonsdorff skriver:

   He Sture,

   Vad Trumps egentliga syfte ar hor till de mest fascinerande fragorna i hela sagan. Det har till och med spekulerats om att han bara saboterar republikanerna, att han har en pakt med Hillary Clinton, inte for att jag tror pa den varianten. Vissa svar om hans motiv far vi med tiden, men det blir inte nodvandigtvis uttommande svar. Vi far vanta och se. Tack for attg du laste bloggen.

 5. Franck Vilhelm skriver:

  Rapporteringen tycks bita på många läsare ” Hidden agenda” för Trump avtal med Hillary- VOI SÖTA MAMMA! Kom med npågra gioda argument. Också den här veckan viade FOX gallup (som ju inte gillar Trump) att Trump / Hillary i finalen skulle ge Trump vinst med 4 % enheter.
  Det är samarbete i hemlighet ,va.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *