Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

82 dagar kvar – Dagen då Trump återförenades med sig själv

18 aug , 2016, 08.04 juribonsdorff

 

Donald Trump har fått nog. Han har fått nog av folk som säger hur han borde bete sig. Han har fått speciellt mycket nog av folk som som vill att han ska bete sig som det anstår en presidentkandidat. Han har fått nog av folk som försöker tränga in honom i en form som inte passar. Han har fått nog av folk som inte förstår att han måste få vara sig själv. Han har fått nog av Paul Manafort, kampanjchefen som tog över i juni i akt och mening att försöka forma Trump till en traditionell presidentkandidat. Nu är de försöken slut och Manafort har fått sparken. Inte tekniskt sett, han blev förflyttad från kampanjchef till kampanj-ordförande, men i praktiken har han petats.
Den allmänna tolkningen är att den senaste ommöbleringen av Trumps kampanjledning kom efter att Trump blivit frustrerad över sin kräftgång i opinionsmätningarna och framför allt över att de dåliga resultaten kommit medan han försökt agera så som andra ville att han skulle. Trump gjorde en enormt lyckad primärvalskampanj och han gjorde det genom att vara sig själv, på gott och ont, och det är det han vill göra nu också. Vinna eller försvinna, så ska han göra det med sin egen stil, inte som en mjäkig version av den bombastiska Trump.

Och i den andan har han valt sin nya kampanjchef, Stephen Bannon, som basar över den ärkekonservativa websajten Breitbart. Bannon har ingen erfarenhet av att leda en presidentvalskampanj, men Trump anser att han har den rätta attityden. Så som jag tolkar det, menar Trump att han i Bannon har en bundsförvant som gillar när det går hett och okonventionellt till. Han är en ”bombkastare”, precis som Trump. Bannon tycker antagligen som dom som säger att Trump ska få vara Trump, och att Trump ska gå efter vem han vill för att poängtera sin politik. Bannon är känd för att vara en högerrabulist och specialist på att reta gallfeber på det reublikanska etablissemanget som Bannon ser som förrädare av den konservativa ideologin. Det finns med andra ord inga glada miner i den republikanska ledningen idag. Sannolikt är nämligen att Trump nu går tillbaka till att vara den ”politisk inkorrekta” kandidaten som säger allt det som behöver sägas och som vanliga mjäkiga politiker inte vågar säga. Själv ser Trump draget som en språngbräda till en slutspurt. På andra sidan av den politiska klyftan tror många att det här är den sista spiken för Trumps kandidatur.

2 kommentarer

 1. Nils Löfman skriver:

  Hej Juri,
  Hittade en intressant Michael Moore-blogg på Huffington Post härom dagen (http://www.huffingtonpost.com/michael-moore/trump-self-sabotage_b_11545026.html?utm_hp_ref=donald-trump).
  Vad tror du, försöker han sabotera sin egen kampanj för att han inte vill bli president? Jag skulle inte vara överraskad, när man följer med Trumps kampanj, om det som står i bloggen är sant. Men å andra sidan, vi talar om en blogg i Huffington Post som är väldigt partisk när det gäller presidentvalet.

  • juribonsdorff skriver:

   Hej Nils,

   Underhållande läsning i äkta Michael Moore anda. Svårt att säga vad som är sant. Jag gillar Michael Moore, men det är skäl att ta hans sanningar med en nypa salt. Det som jag tror att kan vara sant är att Trump inte planerade att komma såhär långt. Främst tänkte jag själv i höstas att jag har svårt att tro att en mänska som levt som en kung och aldrig visat intresse för det tunga och långsamma politiker-arbetet, skulle vara färdig att överge sitt lyxliv för fångenskapen i vita huset, där nästan oöverkomligt svåra beslut väntar dig varje dag. Jag tror inte han har viljan eller personligheten för det. Men vad han började tänka när snöbollen satts i rullning vill jag inte försöka uttala mig om 😉 Men intressant teori. Tack ska du ha. H Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *