Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Dag ett – Rostbältets revolt och President Trump.

9 Nov , 2016, 07.57 juribonsdorff

 

Klockan är 01.28 lokaltid i Miami. Min chef har precis bokat flygbiljetter till New York för mig och min kameraman. Förstärkningar behövs i den nya presidentens hemstad. Det mediala intresset efter chockresultatet kommer att vara hisnande. I skrivande stund har resultatet inte utropats officiellt, men Donald Trump vinner valet. Det finns mycket att säga, och mycket kommer att sägas onekligen, om hur valet 2016 blev en rostbältets revolution mot eliten, den politiska, ekonomiska och mediala.
Jag var i västra Pennsylvania för tio dagar sen och spenderade några timmar med skrothandlaren och Trumpanhängaren, Ron Honkus. En frapperande sak han sa var att Trumps seger skulle verkligen sända ett klart budskap till det republikanska ledarskapet. Han sa det innan han talade om demokraterna. Min poäng är den att missnöjet med etablisemanget var så starkt och ursinnigt mot bägge partierna att en outsiderfrälsare som Trump hade bördig kark att plantera sig i. Han blev den nya ledaren för väljare som har många goda orsaker att vara förbittrade och totalt desillusionereade med de traditionella ledarna.

Man kommer att tala om Clinton-kampanjens missar och opinionsmätarnas tabbar. Om hennes impopularitet och FBI chefens och epostmeddelandenas roll.
Man kommer att undra hur Trump ska kunna ena landet efter den splittrande kampanjen. Hur han ska förhålla sig till alla sina löften om att bygga murar, skrota hälsovårdsreformen, förhandla om handelsavtal. Man kommer att förundra sig över hur Trump skrivit om alla handböcker för hur man ska genomföra en presidentkampanj. Alla normer och traditioner har nu kastats bland soporna.
Det kommer också att funderas över huruvida det bara handlade om ekonomiskt missnöje eller om det också var det vita amerikas ursinniga utfall mot en svart presidentperiod och en pågående etnisk förändring av landet.

Jag hinner inte delta i den diskussionen just nu. Jag ska skynda till flygfältet. Men det jag vill göra är att ödmjukt tacka alla er som läst och kommenterat bloggen. Det har varit roligt och sporrande, och utan er, läsarna, skulle det ha varit värdelöst.

Tack

Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *