Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

New Hamsphire – din snabbguide till andra ronden i primärvalen.

9 feb , 2016, 06.04 juribonsdorff

 

Så har det gått en vecka sedan Ted Cruz bevisade att opinionsmätningarna är opålitliga och tog hem segern i Iowa. Nu är det dags för den andra akten i maratonpjäsen vars slut ingen kan förutspå. Det är snöstorm i New Hampshire, men delstatens invånare är gjorda av hårt virke och valdeltagandet väntas bli nära nog rekordhögt.

Den här gången handlar det inte om en ”Caucus” som i Iowa, utan ett regelrätt primärval med valsedlar och urnor.

 

Här är lite vägkost til valdagen.

 

    1. Iowa vinnaren Ted Cruz kommer inte att vinna New Hampshire. Den politiska demografin är inte på hans sida på samma sätt som i Iowa där den religiösa väljarkåren var stark.  Efter Iowa-valet anklagades Cruz för att hans kampanj spelat smutsigt då de gick ut med falska uppgifter om att Ben Carson skulle hoppa av tävlan. I meddelanden på sociala medier uppmanade kampanjen Carsons anhängare att rösta på Cruz i stället. Problemet var att rapporten inte var sann. Trump har hävdat att Cruz fick extra röster med hjälp av tricket och kallat det hela valfusk och krävt omval. I opinionsmätningarna ligger Cruz i den klunga som tävlar om  andra platsen långt bakom Trump.
    2. Trump ja..utan någon sensationell vänding under de senaste timmarna  vinner Trump och han kan glömma förlusten i Iowa och ånga på vidare till South Carolina med fullt självförtroende. I debatten på lördagen krävde Trump tuffare tag än skendränkningar, och på måndag kallade han Cruz en ”pussy”. Men inga övertramp, hur vulgära de än är, brukar rå på Trump. Knappast dessa heller.
    3. Vem tar andra plats i det republikanska valet är den stora frågan. Efter Marco Rubios starka tredje plats i Iowa, trodde etablissemanget att de funnit sin kandidat, utmanaren till outsider kandidaterna Trump och Cruz. Men Rubio gjorde bort sig ordentligt i den sista debatten då han fick kortslutning i hjärnan och upprepade samma fraser tre gånger om, så gott som ordagrant. Han hånades öppet på scenen av Chris Christie. Det hade kanske inte varit så farligt om inte Rubio redan tidgare haft problem med att skaka av sig ryktet som en för vältränad och ”programmerad” kandidat. Men Rubio är tabben till trots med i kampen om andra plats.
    4. I samma tävlan finns Ohio-guvernören John Kasich som ofta representerat rim och reson i debatterna. Han är en av de mera moderata republikanerna och hade därför ingen chans i Iowa. Ska han överleva till nästa rond, måste han klara sig bra här. Det betyder minst tredje plats och 13-16 % av rösterna. Han är den veritabla svarta hästen.
    5. Jeb Bush hänger nätt och jämnt med i samma race för andra plats. Bush har så mycket pengar att han kanske kan fortsätta kampanjen även om han inte klarar sig hyfsat, men politiskt är allt annat än framskjuten position, i praktiken en tvåa eller trea, spiken i kistan för den förra Florida-guvernören, som i sin desperation de senaste dagarana tvingats förlita sig på drag hjälp från sin gamla mor och till och med bror George W Bush. Han är för övrigt den enda kandidaten som på allvar attackerat Trump. Kurage men ingen utdelning.
    6. På demokraternas sida har Sanders ett försprång på ungefär 15 % och det borde räcka på ett övertygande sätt. Han har fortfarande energin på sin sida och den politiska revolutionen han utlovar resonerar bland de progessiva väljarna. Bland dem finns också en hel del vrede.
    7. Hillary Clinton har hela veckan tonat ner sina chanser, dragit ner förväntngarna. Lyckas hon knappa in försprånget till under 10% kan hon beskriva det som en halv seger. Medierapporter på måndagen hävdade att det kommer att ruskas om i Clintons kampanjstab efter New Hampshire. Hillary och Bill lär ska vara missnöjda med hur Hillarys budskap inte är packeterat rätt och därför inte når fram.  Om rapporten stämmer vittanar det om oro om hur mycket problem Bernie egentligen kan ställa till med i längden.

 

Ha en spännande valdag.

 

h Juri

 

 

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    10.02.16
    Tack för artikeln om caucus systemet- det ger möjligheter till valfusk
    ” It is not the people who votes that counts, it is the people that count the votes that counts” var en av förklaringen till valresultatet i IOWA,
    Trump vann NH överlägset sin egen kamp. HBLs rapporter om USA valet till denna del är bara snäppet sannare än Huffingtonposts.
    Sanders van stort över Clinton- få se hur HBL grepar denn sak.
    Inte vet jag vad som är bäst för USA eller världen, men media i stort har redan nu fått sig en blåtira vilken de förtjänat. Vinklade artiklar och ”politiskt korrekta” höttande pekfingrar hjäper inte om innehållet i övrigt är vinklat och svagt.

    • juribonsdorff skriver:

      Varför tycker du att HBLs rapporter varit så osanna? Jag har själv skrivit en del av dem så jag är intresserad att veta vad du menar.
      h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *