Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Kan storebror rädda lille Jeb?

15 feb , 2016, 05.48 juribonsdorff

 

Antalet kandidater på den republikanska debattscenen har visserligen minskat på sistone, men det betyder inte att presidenttävlans persongalleri blivit mindre intressant. Idag är det dags för en gammal bekant, George Walker Bush, att göra comeback i presidentpolitiken. När George W. Bush kliver upp på scenen i North Charleston i South Carolina, tillsammans med lillebror Jeb, gör han det inte för att han vill det, utan för att han måste det.
Jeb Bush presidentvalskampanj har varit ett fiasko ända sedan Donald Trump gav sig med i leken. Bush har blivit överkörd och hånad av fastighetsmiljardären och själv har han visat sig vara en svag kandidat som saknar den verbala förmåga, karisma och politiska instinkt som krävs av en amerikansk presidentkandidat. Det måhända att Jeb Bush kunde bli en bra president, men paradoxalt nog håller han inte måttet som kandidat. Utan Bush-familjens kopplingar skulle Jeb inte ha en stor valkassa, och utan en stor valkassa skulle hans kandidatur vara över redan. Nu gjorde han ett hyfsat val i New Hampshire och har därmed litet liv kvar i sin låga. Men den lågan behöver mer bränsle och det är det man hoppas att storebror George kan bidra med. Ärligt talat; Bush har kommit för ett sista försök att rädda broderns kampanj.

Eftersom George W. reser med med ett något skamfilat politiskt arv i i baggaget, och för att det amerikanska folket överlag är trött på politiska dynastier, poängterade man länge och väl Jebs självständighet från den övriga familjen. Så till den grad att hans kampanjplakat för det mesta endast bär namnet Jeb! Inte Jeb Bush! Men nu har man inte längre någonting att förlora och George W. Bush antas fortfarande vara populär i en delstat där republikanernas maktbas består av den religiösa högern och pensionerade militärer. George W. och pappa George H.W. skördade dessutom fina segrar i delstaten i sina fornstora dagar. En seger för Jeb Bush är mer eller mindre otänkbar, men en ny framskjuten, bättre än väntad prestation kan hålla Jebs maskineri i gång en tid till.

Intressant är att förhandsfavoriten Donald Trump verkar betrakta Jeb, förstärkt med George, som ett hot värt att försvara sig emot. I debatten på lördagen tog Trump fram stora släggan och klubbade ursinnigt mot just George som han kallade lögnare för de falska premisserna om Iraks massförstörelsevapen inför USA:s invasion av landet 2003. Han bestred också bestämt Jebs slogan om att George tryggat nationens säkerhet. Elfte september attackerna var ju ett klart bevis på att han inte gjorde det, ansåg Trump. Det är en åsikt, eller skymf till och med, som knappast någonsin yttrats i republikanska sammanhang och en klar risktagning av Trump. Men risker är ju hans specialitet.

4 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Du är rätt inaktiv.Finns det någon orsak som tex att du inte vill godtaga att du hittills har haft endast fel prognoser om valet. Prognoserna har ju varit enligt HBL s linje, men valet har väl varit ditt. Hur som helst läv väl och ha det bra

    • juribonsdorff skriver:

      Mojn Vilhem,

      Det är sant att jag varit rätt inaktiv. Jag har mina orsaker till det som jag inte vill gå in på här. På vilket sätt har jag haft bara fel prognoser om valet?

      h Juri

  2. Vilhelm Franck skriver:

    Hoppas du själv mår bra.Läs Scott Adams blogg idag. Den drar samman det mesta som sagts och sägs om Trump. Demokraternas kandidater har uppenbarligen dina sympatier och inget illa i det. Gällande Trump har du upprepat allt negativt och inget positivt. Redan att hävda att hans anhängare är – ja du vet, missledda, duperade osv är vad jag känner igen som ” tokvänstern” vilken fortfarande anser sig vara ” inteligentsia” i form av — anser sig veta bättre än det ” dumma” folket som tror på Trumps ide, prata inte ,gör. Din artikel om Bush, just då han gav upp, visar att du missat stort på republican sidan.

    • juribonsdorff skriver:

      Så här skrev jag just före South Carolina. Hur det betyder att jag missat stort på honom har jag svårt att förstå?

      ”Jeb Bush presidentvalskampanj har varit ett fiasko ända sedan Donald Trump gav sig med i leken. Bush har blivit överkörd och hånad av fastighetsmiljardären och själv har han visat sig vara en svag kandidat som saknar den verbala förmåga, karisma och politiska instinkt som krävs av en amerikansk presidentkandidat. Det måhända att Jeb Bush kunde bli en bra president, men paradoxalt nog håller han inte måttet som kandidat. Utan Bush-familjens kopplingar skulle Jeb inte ha en stor valkassa, och utan en stor valkassa skulle hans kandidatur vara över redan. Nu gjorde han ett hyfsat val i New Hampshire och har därmed litet liv kvar i sin låga. Men den lågan behöver mer bränsle och det är det man hoppas att storebror George kan bidra med. Ärligt talat; Bush har kommit för ett sista försök att rädda broderns kampanj.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *