Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Civiliserat på scenen, busigt på läktaren

12 mar , 2016, 00.05 juribonsdorff

 

Gårdagens republikanska debatt var konstig. Den var civiliserad till sin ton. För det mesta handlade den om substansfrågor. Invandring, ekonomi, ISIS, socialskyddet osv. Inga förringande kommentarer. Inga förloämpningar. Inga skymfar. Inget tal om händers, örons eller könsorganens storlek. Trump hade slopat ”lilla Marco” och ”lögnar-Ted” slängarna. Det var som om Trump hade bestämt sig för att agera presidentlik. Han lyckades, åtminstone bättre än tidigare. Varför han gjorde det vet bara han själv. Är Trump så säker på att vinna primärvalet att han redan börjar moderera sin ton inför det riktiga valet mot en demokrat. Vem vet?

Eller ville han visa en anna sida av sig själv som motvikt till den allt mer hetska stämningen som råder på Trumps kampanjtillställningar. I en tid redan har demonstranter förbittrade över Trumps retorik sökt sig till festerna för att protestera. Det är en del av Trumps koreografi att han låter sig avbrytas av demonstranterna, varpå han börjar skrika; ”Kasta ut dem, ut med dem”! Säkerhetsvakterna skrider till aktion. För det mesta har det här skådespelet gått lugnt till, men på sistone har stämningarna blivit hetska, så till den grad att en äldre man, Trump-anhängare, nu är åtalad för misshandel efter att ha måttat in ett knytnävsslag i ansiktet på en intet ont anande ung svart man som höll på att eskorteras ut från valfesten.

Ibland har Trump uppviglat sina anhängare att gå åt demonstranterna, ibland har han lugnat ner dem. När han fick frågan på fredagen om varför det blivit så våldsamt på hans kampanjtillställningar sa han att hans anhängare är arga och att många av demonstranterna är farliga och att de kommer in i akt och mening att slå vilt omkring sig. Ännu har inte en enda sådan video sett dagens ljus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *