Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Cruz valde parhäst – ett drag av desperation

28 apr , 2016, 07.06 juribonsdorff

 

Ja, det har konstaterats flera gånger att presidentvalscirkusen denna gång är märkvärdigare än någonsin tidigare. Det var därför helt stilenligt att spekulationerna, när Ted Cruz på onsdag morgon meddelade att han skulle komma med ett viktigt offentliggörande senare på dagen, varierade mellan tippningar om hans abdikering och presentationen av en vice presidentkandidat. Den förstnämnda symboliserar givetvis förlust och slutet på en kampanj, medan det senare vanligtvis förknippas med seger i primärvalen. Att man ens bollade med bägge alternativen är minst sagt förbryllande. Men det finns en förklaring. De som tänkte sig att Cruz skulle kasta in handuken tänkte helt logiskt att han efter den rejäla tilltvålningen av Trump på tisdagen sett att han matematiskt inte kan nå en majoritet av delegaterna och dragit slutsatsen att det är dags att hoppa av. Dessa iakttagare glömde dock att Cruz redan länge utgått från att han inte kommer att nå majoriteten. Det har han påpekat offentligt till och med, men i samma andetag har han sagt att Trump inte heller kommer att göra det och att han därför siktar på det så kallade öppna konventet där flera omröstningar kommer att genomföras och vem som helst, i teorin,  kan väljas. Ur detta perspektiv ändrades inget på tisdagen.

Att hans skulle offentliggöra namnet på sin parhäst är förstås fullkomligt galet och samtidigt helt förståeligt. Cruz har inte råd att se ut som en kandidat på väg ut ur racet. Han måste kunna se ut att hålla jämna steg med Donald eller åtninstone verka relevant om han vill locka delegater till sig på partikonventet. Nå hej, vi fångar medielandskapet för en dag med en ”major announcement”. Det håller Ted i fokus och skuffar undan Trumps jordskredsseger på tisdagen från paradsidorna.  Så ungefär måste man ha tänkt. Ett desperat drag minst sagt.

Vaddå? Vem som blev hans parhäst? Ai jo, Carly Fiorina, före detta VD på Hewlett Packard och även före detta presidentkandidat i det pågående racet. Men det bryr sig ingen om, hon nämligen varken höjer eller sänker Cruz segerchanser. Jag tror hon bara fanns lämpligt tillhanda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *