Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trump över den magiska gränsen medan Clinton har problem.

26 maj , 2016, 17.41 juribonsdorff

 

Ända sedan Ted Cruz hoppade av för några veckor sedan har Donald Trump betraktats som den presumtiva presidentkandidaten för republikanerna. Ingen har på allvar längre trott på försöken att stoppa honom. Nu kommer den sista spiken i kistan för hans motståndare. Nyhetsbyrån AP rapporterar nämligen att Trump nu nått över den magiska gränsen på 1237 delegater, siffran som krävs för att garantera partiets kandidatur. Orsaken till att triumfen kom just nu är enligt AP att vissa obundna partikonevntdelegater beslutit sig för att ge sin röst till Trump. AP:s delegatkalkylator säger att Trump nu har 1238 delegater, en mer än vad som behövs. Officiell blir utnämningen givetvis först i juli i Cleveland då republikanerna officiellt nominerar sin kandidat.

I praktiken ändrar dagens nyhet ingenting.  Trots att Hillary Clinton fortfarande utmanas av Bernie Sanders har valkampanjen mellan Trump och Clinton redan kommit igång. Trump har gått hårt åt hela familjen Clinton de senaste dagarna, speciellt Bills gamla sexskandaler. Han har till och med grävt fram ett urgammalt självmordsfall i Clintons närmaste krets som konspiratörer på 1990-talet försökte få att framstå som Bills och Hillarys fel.

Trumps triumf kommer mycket lägligt, precis då Hillary Clinton redan befinner sig på defensiven. Det amerikanska utrikesministeriets interna tillsynsorgan släppte igår  en rapport som slår fast att Clinton inte borde ha använt en privat epostserver för sin officiella brevväxling och att hon inte hade fått tillstånd för det om hon hade bett om det.

Det senaste dagarna har Clinton beskyllt Trump för att inte var kvalificerad för presidentjobbet. Den färska rapporten get Trump ammunition för en kontring om att Clinton saknat omdöme och förvarat sekretessbelagda meddelanden på privat server och därför äventyrat nationens säkerhet. Inte en bra dag för Clinton.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *