Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trump tillbaka på topp – Sanders skrällde

9 mar , 2016, 06.10 juribonsdorff

 

Delstaterna avlöser varandra nu i rasande takt. Den senaste veckan har allt på den republikanska sidan handlat om vem som kan stoppa Trump. Till och med Mitt Romney kom ut för att försöka mobilisera trupperna mot affärsmagnaten. De tre övriga kandidaterna har var och en, med egen logik turvis försökt övertyga den oroade delen av den republikanska väljarkåren om varför just han är den enda som kan stoppa Trumps segertåg. Tisdag kväll i USA kom deras oreringar på skam. Efter att ha gett ifrån sig några delstater under veckoslutet till Cruz, och efter att ha sett lite skakig ut, var Trump i natt tillbaka på toppen. Övertygande segrar i Michigan och Mississippi befäster hans ledning i kapplöpningen till en nominering.

Stoppa Trump strategin går ut på att hindra honom från att roffa åt sig delegater och undvika en situation där han får absolut majoritet av delegaterna. Trump behöver 1237 och har nu 428 efter Michigan och Mississippi. Om man lyckas med att bromsa Trump så att han inte når siffran han behöver,  kan motståndarna kanske maskinera fram nåt slags kupp på partikonventet i juli. Men för att lyckas med det måste man bita sig fast i Trump genom en Kasich seger för Ohio-guvernören i Ohio och en Florida triumf för floridasenatorn Rubio. I dessa delstater får segraren alla delegater. Att snuva Trump på full pott nästa tisdag är anti-Trumpisternas bästa och kanske ända chans.

 

På demokraternas sida vann Hillary Clinton stort i Mississippi, men förlorade överraskande i Michigan. När det gäller delegater går fördelen i natt ändå till Clinton 81-64. Ur det perspektivet hade Clinton en bra kväll. Men det handlar inte enbart om delegatmatematik. Det handlar också om hur saker och ting ser ut. En överraskningsförlust i Michigan ser ut som om Clinton inte har läget så klart under kontroll som man hoppats i hennes kampanj. Det vittnar om problem att hitta rätt ton och budskap för rostbältets vita arbetarbefolkning. Det är just den väljarkåren som allt fler förutspår att Trump eventuellt kunde locka till sig i själva valet.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *