Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Mellanrapport i väntan på Ohio och Florida

10 mar , 2016, 04.50 juribonsdorff

 

Med fem dagar kvar till nästa stora primärval, Ohio och Florida, är båda partierna i ett intressant men olika läge. Sanders skräll i Michigan var ett bakslag för Hillary Clinton främst för att den blottade svagheter i hennes kampanj som kan komma att besvära henne i det riktiga valet om hon blir demokraternas kandidat. Hon var inte lika övertygande bland svarta väljare som tidigare och hon har problem med vita män och arbetarklassväljare. Ja, och de unga röstar ju på den äldsta kandidaten, Bernie Sanders. Men Clinton är ändå fortfarande stadigt på spåret mot att bli nominerad till partiets kandidatur. Men för varje bakslag kommer Sanders att hänga kvar ett tag längre för att få fram sitt budskap.

Republikanernas situaton är annorlunda. Visserligen är Donald Trump också stadigt på väg mot en kandidatur. Den stora skillnaden är dels att partiet har en situation är dess etablissemang och stora delar av ledarskiktet motarbetar den ledande kandidaten och dels att det fortfarande finns fyra kandidater med i leken.

Vad gäller den första punkten; Mitt Romney kom redan ut med sin attack mot Trump och vädjade till alla parter att stoppa Trump. Idag har vi fått veta att Jeb Bush, mannen bakom en av de mest misslyckade kampanjer på länge, är ute och sonderar terrängen inför nästa drag. I praktiken betyder det att han träffar Cruz, Rubio och Kasich på torsdagen i Miami för att diskutera situationen. Det handlar förstås om vem han ska ge sitt stöd åt, men det är fullständingt givet att diskussionerna också handlar om hur Trump skall stoppas eller om han kan stoppas.

All fokus är nu riktad mot Ohio och Florida nästa tisdag. John Kasich är guvernör i Ohio och Marco Rubio senator från den soliga delstaten. Det är mer eller mindre en nödvändighet för Kasich och Rubio att vinna sina egna delstater, som bägge har stora mängder delegater som pris, om man vill stoppa Trump. Men Trump leder i de senaste opinionsmätingarna och om han vinner i Ohio och Florida ställer sig frågan hur partiledarskapet i längden ska kunna motarbeta en kandidat som klart och tydligt har den republikanska väljarkårens stöd. Etablissemangets mygel i kulisserna hotas så smånigom av ett allvarligt legitimitetsunderskott, vad man än tycker om Trump.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *