Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Nya primärval medan Trump talar om Israel

21 mar , 2016, 04.13 juribonsdorff

 

Moin,

Tre grejer att nämna när en ny primärvalsvecka inleds.

  1. Den här gången är tisdagen inte riktigt så super som senaste vecka, men två hyfsat viktiga delstater röstar icke desto mindre på den republikanska sidan och tre för demokraterna. Det är delstaterna i väst Arizona och Utah, plus Idaho som extra delstat för demokraterna. Arizona ger 58 ”winner takes all” delegater till partikonventet, så det är klart att Donald Trump suktar efter dem i sin strävan att nå avgörande majoritet. Trump har på sistone hållit en ledning i opinionsmätnigarna och har en bra chans att utöka sin ledning. Arizona är ju dessutom en delstat med stor spanskatalalande befolkning och mycket immigranter vilket utgör en bra grogrund för Trumps budskap just i invandringsfrågan.
  2. En annan intressant grej den här veckan är den judiska lobbygruppen AIPAC som håller sitt stora årliga möte idag. Donald Trump ska hålla ett tal där han säkerligen ska försöka förklara sin ståndpunkt i Palestina-frågan. Han har ju råkat i hetluften här för att han sagt att han vill försöka vara något neutral som president för att kunna förhandla fram fred i regionen. Det intressantta är att Trump veterligen förförsta gången ska tala från en teleprompter, det vill säga hålla ett skrivet tal. Han talar fritt pa alla sina tillställningar i normla fall. Det visar antagligen på att han vill säkerställa sig om att orden trillar rätt ur mun på detta för amerikansk presidentpolitik så viktiga möte. Fast AIPAC är en konservativ organisation lär Trump möta en hel del protester också här.
  3. Till sist kan man notera att Bernie Sanders fortfarande attraherar starkt fast Clinton har ett järngrepp om kandidaturen. Bernie lockade över 10 000 lyssnare till sin valfest i Seattle idag. Hur det än går i det demokratiska primärvalet så har Sanders skapat en plattform för sig och sitt budskap. Med så många anhängare vid valurnor och valfester måste demokraterna respektera hans budskap och respektera orsakerna till hans popularitet om man vill få folk att jobba för Clinton i höst.

 

 

 

Trump inför AIPAC

Sanders må vara chansllös men 14 000

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *