Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

81 dagar kvar – Ångerköpt Trump?

19 aug , 2016, 06.22 juribonsdorff

 

Hej,

Ett stort tack till er som har läst min ”nästan” dagliga nedräkning till valdagen i USA. Tidigare på dagen tänkte jag redan säga att ni kan skippa bloggen idag utan större problem eftersom alla nyheter i USA har handlat om de korkade amerikanska simmarnas rövarhistoria i Rio.

Men på kvällen höll Donald Trump ett tal som var lite intressant. Igår berättade jag om ommöbleringen i hans kampanj och hur Steve Bannon, chef för Breitbart websajten, blev ny boss for Trumps kampanj. Jag berättade också hur tanken var att Trump skulle få vara sig själv nu och hur Bannon skulle upphöra med fösöken att forma Trump till en respektabel kandidat.

Men jag kanske hade fel..Idag, torsdag, i North Carolina, visade Trump nämligen upp en överraskande sida av sig själv. Trump var någorlunda ödmjuk och inkluderande istället för hård och attackerande. Han började nämligen med att påminna om offren i översvämningarna i Louisiana (taktiskt smart iofs eftersom Obama just nu kritiseras för att han inte vill avbryta sin semester för att besöka de drabbade områdena. Trump gör det eventuellt på fredagen.)

Sedan talade han om att jobba för ett enat Amerika. En nation för alla raser och religioner. Hur fånigt det än låter så är det inte saker han ödslat mycket tid på tidigare.

Sen kom ”bomben” då han sa att han ångrar sig för att han ibland sagt fel saker och sårat mänskor. HUH! Detta från en man som hittills stoltserat med att anse sig felfri och aldrig tyckt sig behöva be om ursäkt.
Här kan ni se hela talet. De ovannämnda grejerna kommer i början, så det är lätt för er själva att se om ni tycker hans ”ursäkt” känns genuin.

Hur som helst har man här i USA, bland journalister och experter, funderat varifrån denna mjukislinje kom plötsligt. Svaret är eventuellt Kellyanne Conway. Hon blev Steve Bannons parhäst på onsdag i ommöbleringen på toppen i kampanjhierarkin (Jo jag borde ha presenterat henne också igår). Hon är en i branschen respekterad politisk räv som vet hur slipstenen ska dras. Hon sa visserligen att hon vill att Trump ska förvara sin autencitet, men inklusiviteten som var inskriven i talet i Charlotte, North Carolina, och ångern över de hårda orden, anser många att kommer från Conway.

Vi får se vad de följande dagarna för med sig. Har den färskaste kampanjledningen lagt in på ett nytt spår? Och är Trump med på den? Jag håller koll och rapporterar.

Ha det gott och följ mig gärna på @bonsdju på Twitter.

Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *