Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trump sparkar sin kampanjchef efter press från familjen

21 jun , 2016, 01.07 juribonsdorff

 

You`re fired! Du har fått sparken! Det är den bekanta frasen från reality tv serien Donald Trump är mest känd för!

På måndagen uttalade han de orden igen, den här gången i ansiktet på sin kampanjchef Corey Lewandowski. Mannen som har lotsat Trump fram i över ett år på vägen mot republikanernas kandidatur. Det var veterligen inte ett lätt beslut för Trump, som sägs vara ytterst lojal mot sina närmaste medarbetare. Men enligt rapporter i amerikanska medier var det Trumps barn, med Ivanka i spetsen som krävde Lewandowskis avgång.

Varför sparkades han? Givetvis har inga offiella förklaringar getts ut men medierna är fulla med spekuleringar. Lewandowski var ingen tungviktare när det gäller politiska kampanjer och han har nu ersatts av Paul Manafort, som är en gammal räv när det gäller presidentval. Det var uppenbart att Lewandowski inte var uppgiften mogen. Efter att Ted Cruz gav upp och Trump blev den enda kandidaten hade kampanjen en gyllene chans att ändra sin ton i en seriösare riktning. Flera republikanska ledare ställde sig motsträvigt bakom Trump och han hade behövt tygla sitt humör och munläder för att se mer presidentlik ut i amerikanernas ögon. Istället gav han sig efter en amerikansk domare som handhar ett fall mot Trump, för att domaren i fråga hade mexikanska föräldrar. Den i USA födda domaren kunde enligt Trump inte antas vara opartisk på grund av sin mexikanska bakgrund.

-Jag har lovat bygga en mur mellan Mexiko och USA sa Trump som förklaring till sin misstänksamheten. I stort sett över hela politiska fältet, också republikanerna, beskrevs kommentarerna som rasistiska. Med andra ord, istället för att tona ner sin retorik, trampade han rakt i klaveret igen. Trumps barn, som också är hans rådgivare, lär ska ha beskyllt den hetlevrade Lewandowski för att inte lyckas forma ett bättre budskap för Trump och se till att det följs disciplinerat.

Vad bytet av kamapanjchef betyder för valet kan man förstås inte sia om med säkerhet. Det är klart att en professionellare kampanj är mallet. Det som  är oklart är huruvida det går att tygla en man som Donald Trump och huruvida den bild han målat upp av sig själv längre kan ändras, hur bra han än uppför sig de närmaste månaderna.   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *