Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Retoucherad Trump startar om med skoninsglös Hillary-attack

22 jun , 2016, 18.53 juribonsdorff

 

Att Donald Trump går till hård och skoningslös attack mot Hillary Clinton är  i och for sig inget nytt, men ändå var talet på onsdag förmiddag i New York av stor betydelse för det amerikanska presidentvalet.

Talet var nämligen ämnat att vara en omstart för Trumps kampanj. En lansering av Donald Trump 2.0. En Trump som en gång för alla lämnar primärvalets sandlådefasoner bakom sig och höjer sin kampanj till en seriösare nivå, som bättre lämpar sig för avfyring av politiskt tunga salvor mot Hillary Clinton.

Trump hade egentligen behövt tvätta av sig primärvalets smuts mycket tidigare, men av olika orsaker inte lyckats med det. Bland annat därför fick den hetlevrade kampanjchefen Corey Lewandowski sparken förra veckan. Han ersattes av Paul Manafort, en erfaren ringräv, som nu vill forma om Trumps kampanj så att den har en chans att vinna valet i november.

Och det första steget är nu taget. Trump läste sitt tal från en teleprompter, vilket gör det lättare för honom att hålla sig till det överenskomna budskapet. Med telepromptern uteblir också den självuppeggande trotsen och upphetsningen som fascinerar endel men skrämmer betydligt fler. Han avhöll sig från personliga påhopp och höll sig till substans. Visserligen kan sanningshalten i flera av påhoppen fortfarande ifrågasättas.  Summa summarum, uppträdde han åtminstone lite mer mer statsmanna-aktigt än tidigare.

Trump behövde det här talet av flera orsaker. Efter flera veckor av självförvållade kontroverser; attacken på den amerikanska domaren med mexikanska föräldrar, nyartikulerade inreseförbud för muslimer, och avskedandet av kampanjchefen, behövde han stabilisera sin kampanj. Det är betydligt effektivare att attackera Clinton politiskt om man själv har rest sig från den politiska lerpölen. Och oj vad trump attackerade.

I sitt 40 minuter långa tal kallade Trump Clinton för en ”lögnare i världsklass” och han anklagade Clinton för att ha;

-odlat den personliga profitens och till och med stöldens politik.

-gjort tjänster för odemokratiska förtryckarregimer i mellanöstern i utbyte mot pengar

-drivit igenom en utrikespolitik som krävt tusentals amerikanska liv och gett upphov till Islamiska Staten IS.

-egenhändigt destabiliserat mellanöstern genom attacken mot Libyen, stödet för regimbyte i Egypten och Syrien, och stödet för kärnavtalet med Iran.

Attackerna är med andra ord fortfarande mycket hårda, men mer riktade på substans och levererat på ett sätt som får kandidaten att verka mer seriös och mindre galen. Talet visade också upp en version av Trump som rådgivarna hoppas att ska övertyga de stora bidragsgivarna att öppna sina plånböcker. Primärvalet finansierade Trump själv, men för det egentliga valet behövs sekiner från främmande fickor och just nu har Trump en dryg miljon i sin kassa medan Clinton har uppemot 50. Trump har dock sagt att han kan om det behövs fortsätta finansiera sin kampanj själv.

Frågan som kvarstår efter talet är om en seriösare fasad egentligen kan spela en avgörande roll. I ett år har USA fått se Donald Trump i aktion. Kan en lätt retouchering verkligen ändra på skeptikernas uppfattning om honom?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *