Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Lärlingen överglänste sin läromästare

29 okt , 2015, 06.46 juribonsdorff

 

Den tredje republikanska debattens tre huvudpunkter.

  1. Seger och guldmedalj går till Marco Rubio, senator från Florida. Han har sakta men säkert tagit tredje plats i opinionsmätningarna bakom Donald Trump och Ben Carson. Det betyder automatiskt att han tagit ledningen bland de kandidater som det republikanska partimaskineriet betraktar som sina seriösa kandidater. På onsdag kväll i Boulder Colorado stärkte Rubio sin position. Han var trovärdig, välartikulerad och seriös. Och när han attackerades av sin forne lärofader från Florida, guvernör Jeb Bush, steg han ur duellen som klar segrare. Bush ifrågasatte Rubios många frånvaron från Senaten under kampanjen. ”Jag röstade inte på en Senator som tillbringar bara tre dagar i veckan på jobbet”, försökte Bush, men Rubio darrade inte på manchetten det minsta när han replikerade med otaliga prominenta exempel på presidentkandidater som tidigare år missat fler omröstningar än han. Stämningen i ordväxlingen går inte återge här men lita på mig när jag säger att Jeb Bush såg ut som en skygg spoling som stod och skakade när den vuxna i rummet höjde på rösten.  (Jag vet inte om jag vågar sticka ut hakan ännu helt och hållet, men jag viskar det här i skydd av parenteserna; jag tror att Jebs chanser att vinna kandidaturen börjar vara nära noll…jag tror hans åsikter är rätta för att bli president, men hans personlighet är för vek. Han är inte rätt virke.)
  2. En av de intressanta frågorna inför debatten var huruvida Donald Trump, som plötsligt tappat terräng till förmån för Ben Carson, skulle ta fram släggan och hamra på den tystlåtne hjärnkirurgen. Men det gjorde han inte, tvärtom betedde sig bägge hyfsat. När det gäller Carson är det ingen överraskning, men till och med Trump gjorde det. Undantaget var en släng i riktning mot Ohio-guvernören John Kasich som desperat försökte få de amerikanska republikanska väljarna att förstå att de två toppnamnen är clowner.
  3. Intressant var också hur hela långa raden av kandidater egentligen riktade sin vrede i högre grad mot CNBC kanalens utfrågande journalister och medierna i största allmänhet. Ted Cruz plockade många poäng när han beskyllde utfrågarna för att bry sig föga om substansfrågor och istället enbart försöka få kandidaterna i luven på varandra. Han hade rätt. CNBC gjorde ett dåligt jobb. Matchen bakom matchen vanns av Fox News och CNN som var de bolag som genomförde de två tidigare debatterna. Journalistiskt och tv-mässigt mer professionellt än CNBC. Cruz gjorde för övrigt också bra ifrån sig. Undrar om inte han kan vara den kandidat som i slutändan ger Rubio ett starkare motstånd än Bush. Fast och andra sidan spelar det ingen roll, så länge som Trump och Carson envist drar klungan i överlägsna tätpositioner. Tidningen Politico publicerade för några dagar sedan en artikel vars budskap var att allt flera republikanska gräsrotsaktivister nu tror att Trump faktiskt kan bli partiets kandidat. Vi lever i intressanta tider.

Don´t go away. Jag är snart tillbaka med en ny postning.

h Juri

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *