Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Palin-effekt för Trump?

21 jan , 2016, 12.01 juribonsdorff

 

Det var ju nästan givet att det skulle hända, Trump-Palin-pakten! Dom är som gjorda för varandra. Två av de fräckaste trutar i amerikanska politik.  Och båda fruktansvärt populära inom ett viss skikt av väljare. Frågan nu är huruvida Palins omfamning av Trump kan hjälpa mediamogulen som kämpar hårt om seger i Iowa med Ted Cruz.

Det är givet att Palins glansdagar är bakom henne. Hennes anseende är skadat och få tror att hon kan göra en meningsful comeback i politik på hög nivå. Men trots det har hon fortfarande en appeal som är häpnadsväckande stark. Hon har en anhängarskara som fortfarande tror på hennes glada och energiska framtoning. Och medierna här är ju utom sig av lycka för att hon är med.

Men tror hennes anhängare på Trump? Jag tror personligen att många av Palins auktoritetsrädda vänner  redan har svurit Donald sin trohet. Båda har ju fått stöd av den missnöjda vita arbetarklassmannen. Här tror jag inte effekten blir så stor.

Sist men verkligen inte minst är hennes popularitet bland de djupt kristna väljana. Hon har fortfarande en bra ställning i Iowa och hennes tro har accepterats som genuin flera gånger om. Donald Trumps tro tror däremot få på. Han besökte ett religiöst universitet igår för att tala till de djupt troende studerandena, men han lyckades inte säga något sammanhängande om sin tro. Här kan Trump med andra vinna på Palins stöd. När man tillägger att Iowa nästan vinns på religiösa röster och att Ted Cruz, den närmast rivalen, också har starkt med religiösa väljare kommer kampen att bli jämn och intressant.

 

 

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hej igen. Läser fortfarande Scott Adams och hittills har han tippat rätt med en förvånande träffsäkerhet. Har via youtube följt med en del vad som rapporteras i USA och för mig synes det klart att hela det Demokratiska partiet och dess supportrar har fått stora darren. Jg har följt med hur de största tidningarna publicerar både vinklade och även drekt falska artiklarom herr Trump. Kunde du skriva en artikel om vad som händer vid ett Primärval i Iowa och annenstans. Är det så att endast de som fysiskt deltar i detta tvådagarsmöte är de som har rätt at rösta? I det riktiga valet får ju alla änniskor rösta?
    Finns det något liknande i Europa?
    Spännande me första valet i Iowa. Jag läste att Iowa oftast har röstat fram en kandidat som inte blivit nominerad, så kunde inte också du hoppas att Trump vinner i Iowa och att de åter en gång röstade fel.

    • juribonsdorff skriver:

      Lovar en Iowa caucus blogg nästa vecka 🙂
      En caucus skiljer sig avsevärt från ett primärval och jo det stämmer att du måste vara på plats fysiskt för att kunna delta i en caucus. Den tar också betydligt längre i anspråk än att bara gå in och rösta i en vallokal. Det är därför som det anses bland annat att detär bara de riktigt hängivna väljarna i Iowa som deltar. tack igen för att du läser. h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *