Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Spänt men artigt mellan Clinton och Sanders

18 jan , 2016, 06.13 juribonsdorff

 

Till lust och leda  har vi frågat oss själva hurvida Donald Trump faktiskt kan bli president? Kanske vi istället oftare borde fråga om Bernie Sanders kan bli det? Den oborstade ”demokratiska socialisten” som han kallar sig har fört en stark kampanj från start med överraskande mycket stöd bland de demokratiska väljarna. Ändå har Hillary Clinton konstant ansetts vara mer eller mindre garanterad kandidaturen. Visst är hennes förskott ganska övertygande nationellt sett, 59% – 34% i en pinfärsk Wall Street Journal mätning, men i Iowa är det mycket jämnare och i New Hampshire leder Sanders. Kan han krypa förbi Clinton på slutrakan, det är två veckor kvar till Iowa, och vinna i New Hampshire en vecka senare, kan de nationella siffrorna börja röra på sig också. Sanders gjorde vad han kunde i natt i den sista demokratiska debatten innan väljarna säger sitt i Iowa.

Det är hemskt att medge det men de demokratiska debatterna är så civiliserade jämfört med republikanernas dito att de nästan är tråkiga eftersom de, i motsats till republikanernas, håller sig till substansfrågor genom hela debatten. Ändå gjorde både Sanders och Clinton jämförelsevis aggressiva attacker mot varandra. Clinton gick hårt åt Sanders i vapenfrågan. Sanders kommer från Vermont som är en rural delstat med stort antal vapenägare och han har traditionellt varit aningen försiktigare i frågan än många andra demokrater. Det är därför Clinton nu pressar honom och vill få honom att framstå som ovillig att jobba för nya lagar.

Sanders kontrade snabbt med sitt skötebarn, det vill säga storkapitalet på Wall St.

-Jag tar inte emot pengar från de stora bankerna sa Sanders som hävdade att Clinton fått 600 000 dollar i talararvoden av investeringsbanken Goldman Sachs.

Det starkaste ordväxlingarna handlade om det överraskande förslaget om att reformera hälsovården som Sanders lanserade precis före debatten. Sanders plan skulle kosta drygt 1300 miljarder och det skulle ge nationen en sorts statlig hälsovård. En del skattehöjningar skulle behövas för finansieringen vilket Clinton genast tog tag i. Clinton gjorde flera försök under debatten att utropa sig som den naturliga efterträdaren till Obamas politik, och i samma anda beskyllde han Sanders för att villa riva upp Obamas stora politiska bedrift, det vill säga Obamacare, hälsovårdsreformen.

Trots att bägge kandidaters tonläge skärptes i natt var debatten artig. Bland annat vägrade Sanders gå in på Bill Clintons gamla kvinnoaffärer.

-Jag försöker föra en kampanj om viktiga substansfrågor slog Sanders fast medan Hillary Clinton nickade uppskattande i talarstolen bredvid.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *