Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

83 dagar kvar – Clinton har flyt trots epost problem

17 aug , 2016, 08.20 juribonsdorff

 

Tisdagen förlöpte utan större kampanjkontroverser. Trump försäkrade i en tv-intervju att han inte tänker göra en ”pivot”, vilket betyder i den amerikanska valslangen, att han skulle röra sig bort från den kandidat han varit hittills och bli någonting annat. Typ saklig och presidentlik. Nej, han tänker vara sig själv.

Detta till trots, uppträdde Trump idag igen, andra dagen i rad, seriöst och sakligt i sin kampanj. Trump hade sökt sig till Wisconsin och Milwaukee där de senaste dagarna varit spända mellan polis och demonstranter som var förbittrade över en polisskjutning förra veckan.
Trump tog förstås ställning starkt för poliskåren och lovade än en gång att vara hela Amerikas ”law and order president.”
Två disciplinerade kampanjdagar av Trump. Ser man på. Fortsätter det så här så får Hillary antagligen se kampen tätna mellan henne och Donald.

Men nu, med drygt åttio dagar kvar går allt som på räls för Clinton. Eller..visst har hon fortfarande epostskandalen släpandes bakom sig, och visst är hon fortfarande mycket oomtyckt. Opålitlig enligt många. Jag hoppas kunna återkomma med en grej om varför hon anses så ohederlig.
Idag skickade FBI sin hemliga rapport kring Clintons bruk av den ökända privata epostservern till kongressen. Nånting raffalande finns knappast i rapporten, men republikanerna i kongressen kommer ändå att försöka använda den emot Hillary, kanske läcka delar av den till pressen. Och förstås de delar som kan vara ofördelaktiga för Clinton.

Nåja, trots det här går kampanjen annars som smort för Clinton. Hon har befäst en ledning nationellt,i snitt, på 7 % enheter. Det är mycket i amerikanska politik. Tidningarna har redan fyllts med artiklar om hur ingen kandidat på långa tider kommit ikapp ett sådant försprång så här sent i racet. Det som också är fint för Clinton, illa för Trump, är en ny mätning från Politico som visar att Clinton har en ledning i snitt på 6 % enheter i de elva delstater som anses vara jämna swing states och som också anses avgöra valet.

Det ser så hopplöst ut för Trump att alltfler republikaner i själva verket kräver att partiet ska sluta ösa pengar på hans kampanj, som ändå slutar i förlust, lyder resonemanget, och istället satsa all kosing på val till representanthuset och senaten. Republikanerna kan leva med en demokrat i Vita huset igen men inte med en minoritet i kongressen.

Clintons pack känner sig så självsäker att de dragit in de tv-reklamer man kört på sistone i Virginia och Colorado, två viktiga ”swing states”. På så sätt sparar man pengar för kampanjarbete för en delstat som är jämnare. Men det gör man inte om man inte är synnerligen säker på att vinna den ifrågavarande kampen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *