Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Trumps utvisningsiver kommer med hisnande prislapp

15 sep , 2015, 05.26 juribonsdorff

 

Med en dag kvar till den stora republikanska tv-debatten i Reagan-biblioteket i Kalifornien vattnas det i munnen på alla politiknördar i USA. CNN satte upp en countdown-klocka i rutan redan på måndagen.

Som jag skrev igår, så återkommer jag på onsdag med en post om vad vi kan vänta oss av debatten. Idag tänkte jag presentera lite siffror som publicerades för en tid sedan, så de kan vara bekanta för en del, men knappast för de flesta. De handlar om Donald Trump och hans plan att utvisa alla papperslösa invandrare. Trump kommer utan tvekan att få förklara sig på den punkten. Inget tyder på att han kommer ge fler detaljer om hur hans plan ska genomföras i praktiken, men lyckligtvis har andra instanser bidragit med lite substans till debatten.

Trump har alltså sagt att han ska bygga en mur mellan Mexiko och USA. Han har också sagt att han vill kasta ut alla elva miljoner papperslösa immigranter. Det han däremot inte har sagt ett ord om är att hans politik skulle vara förödande för ekonomin.

Tankesmedjan American Action Forum har gjort lite kalkyleringar. Enligt dem skulle det kosta mellan 400 -600 miljarder dollar att utvisa alla papperslösa under en period på 20 år. I den summan ingår arbetet att leta reda på dem och gripa dem, de juridiska processerna och transporten ut ur USA. Summan innehåller inte kostanderna för muren, behovet av mera gränsbevakningspersonal osv.

Dessutom skulle arbetskraften krympa med 6,4 procent vilket i sin tur skulle minska BNP med 6 procent, hävdar American Action Forum. Siffrorna har inte bestridits offentligt åtminstone.

Åtgräderna skulle med andra ord massivt utöka den offentliga sektorn och de statliga utgifterna och skada ekonomin. Tror inte att Herr Trump får sin vilja igenom. Inte ens som president.

Om ni är intresserade så kan ni läsa mera om Trumps ibland aningen ansvarslösa hantering av fakta kring de papperslösa och den illegala immigrationen i en så kallad fact check här.

Och om ni vill läsa om massutvisningen av mexikaner från USA på 1930-talet so klicka här,

I väntan på debatten,

Juri

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *