Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Fiorina starkt framåt medan Trump tappar terräng

23 sep , 2015, 04.52 juribonsdorff

 

En vecka efter den republikanska maratondebatten har jag två saker att nämna. En överraskande och en mer väntad.

 

Man behövde inte vara USA:s skarpaste politiska hjärna för att se att Donald Trump fick ta några hårda slag av motståndare som var ute efter honom. Inga knockout slag, men nog tunga krokar i mellangärdet. Ännu mindre behövde man anstränga sig för att se att hans brist på substans för första gången kastade en löjeväckande skugga över honom. Följaktligen har han tappat i opinionsmätningarna för första gången sedan hans raketartade färd till toppen började i somras. I en ny CNN mätning som publicerades på måndagen har Trump tappat 8 procentenheter och ligger nu på 24 procent. Visserligen leder han fortfarande loppet.

 

Lika väntat var det att Carly Fiorina, före detta Hewlett Packard chefen, skulle få ett ordentligt lyft. Hon gjorde en stark debatt och golvade totalt Trump när denne försökte släta över hans oförskämda kommentar om hennes utseende. Fiorina ligger nu tvåa i samma CNN mätning med 15 %, upp från 3 % i början av september.

 

Den andra stora valnyheten, den av mer överraskande slag, var att Iowa guvernören Scott Walker hissade vit flagg och hoppade av racet. Alltsedan han höll ett väl mottaget tal i Iowa i vintras har han varit favorittippad i delstaten. Det vill säga ända till en viss herr Trump slängde alla valkonventioner i soptunnan. Walker var, sin Harley Davidsson till trots, ingen färgsprakande politiker. Ung visserligen, men okarismatisk, konservativ och djupt religiös. Med Trump i racet förvandlades blev blek nästan osynlig. Dessutom begick han för många amatörmässiga missar. Hans stöd i mätningarna hade rasat nära noll, så ingen större anledning att spekulera över vem som tar hans röster.

 

Lång väg att gå ännu.

 

Juri

 

4 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Men ser och uppfattar det som stöder ens egna förutfattade åsikter. Trump leder Gop racet med god marginal.Han måste inte vinna alla diskussioner då han leder. HBL tex skrev en rubrik ” Trump lovade alla 0 skatt”. Vilket är osannt men i linje med den linje många s k liberalgröna hippa personer önskar och tror. Trump är ingen byfåne det torde du acceptera så dumheter om honom biter inte. Läs Scott Adams bloggar om president racet. De är mycket informativa. Lycka till med rapporteringen

    • juribonsdorff skriver:

      Moin Vilhelm.

      Ska kolla Scott Adams. Tack för tipset. Jag håller med om att Trump inte är en byfåne. En vanlig politiker är han dock inte heller. En mycket speciell männska med kvaliteter som klart och tydligt gjort honpom till en framgångsrik affärsman. vad gäller politiken är jag dock inte så säker.

      Tack för att du läser bloggen.

      h Juri

  2. Oscar skriver:

    Roligt att se dig blogga regelbundet igen. Vad gäller Walker tycker jag att hans avhopp frigjorde betydande stöd inom partieliten även om man inte i opinionsundersökningarna noterar detta. Han hade trots allt en omfattande kampanjorganisation med många tunga bidragare bakom sig. Jag ser hans avhopp som den måhända viktigaste kampanjutvecklingen sedan den första debatten.

    • juribonsdorff skriver:

      Hej Oscar. Tack för din kommentar.Jag är ivrig själv igen. Hur kan man inte vara det med val på gång igen 🙂 Du har nog rätt att det finns bidragsgivare som söker ny kandidat efter Walker.Vi får se till vem de söker sig.

      tack för att du läser.

      h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *