Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Clinton tar avstånd från Obama

8 okt , 2015, 06.44 juribonsdorff

 

Moin!

Jo. Ifall ni undrar. Trump leder fortfarande alla opinionsmätninar på den republikanska sidan. Och inte bara i Iowa och New Hampshire utan också i ställen som Florida, Ohio och Pennsylvania. Minns att Marco Rubio är sittande senator från Florida och Jeb Bush före detta guvernör. Bägge alltså byggdens söner och ändå  blir de slaktade av Trump. Trump var uppåt värre idag. Ingen i hela USA:s valhistoria har nånsin citerat så många opinionsmätningar offentligt som Trump. Han älskar dem, åtminstone så länge han leder dem.

 

Men egentligen ville jag berätta om Hillary Clinton som lämpligt, med sex dagar kvar till den första demokratiska valdebatten vill distansera sig från Barack Obama och profilera sig som mer vänster och progressiv än vad hon egentligen är. Precis som bland republikanerna är det de mest passionerade partianhängarna som spelar en stor roll i primärvalen och precis som bland republikanerna är det de demokrater som befinner sig längst från mittenfåran som figurerar starkast i primärvalen. För Clinton är frästelsen med andra ord att hålla sig lite längre vänsterut än vanligt. Det har hon jobbat på med vissa ställningsttaganden.

  1. Den senaste kom på onsdag då hon meddelade att hon inte kan stöda Obamas historiska frihandlesavtal med ett tiotal stillahavsnationer, trots att hon själv gillade avtalet som utrikesminister. Motstånd till handlesavtalet är en käpphäst för vänstern där Bernie Sanders, Clintons hvudmotståndare, för närvarandet, håller till. Åtminstone ända tills Joe Biden ger sig med i leken, om han gör det. Det klarnar för övrigt kanske redan under veckoslutet.
  2. Clinton har också uttalat sig för en flygförbudszon i Syrien. Nånting som Obama inte velat förbinda sig till.
  3. Clinton vill också bromsa takten på utvisningar av papperslösa invandrare. Obama har hållit en hård takt på den punkten.
  4. Hon sa också nyligen nej till oljeledningen från Kanada, genom USA till Texas. Miljösapekter. Obama grunnar ännu på frågan.

Det handlar med andra ord  om en clintonsk omkalibrering av den politiska färgen lite grann mot det rödare hållet. Det kan visserligen ge lite mer stöd bland vänsterdemokrater, men och andra sidan riskerar hon att försvåra det riktiga valet, om hon blir kandidat, med vänsterståndpunter som kan vara oattraktiva för de obundna centerväljarna. Dessutom, speciellt kovändingen med frihandelsavtalet, riskerar att stärka uppfattningen om Hillary Clinton som ogenuin.

Som sagt, sex dagar kvar till den första demokratdebatten. Roligt!

 

h Juri

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *