Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Vem fan är Lincoln Chafee?

13 okt , 2015, 06.37 juribonsdorff

 

Ja, vem fan är Lincoln Chafee egentligen?

Svar: Före detta guvernör i delstaten Rhode Island.

Vad tror Lincoln Chafee på?

Svar: Att inför det metriska systemet i USA.

Och varför ska vi bry oss?

Svar: Vi ska inte, men han är med i kvällens första presidentvalsdebatt för demokraterna.

Chafee, före detta Virginia senatorn Jim Webb och Martin O´Malley, före detta Maryland guvernör är det tre statister som ska försöka få sina röster hörda bakom Hillary Clinton och Bernie Sanders, de två stora namnen, och de enda som tävlar om kandidaturen just nu. De tre statisterna är fullkomligt ointressanta. Till och med ett tomt podium för Joe Biden skulle vara mer intressant än den anonyma trion. Inget mer ordande om dem alltså. Vill ni veta allt som behöver vetas om dem på 30 sekunder, så kan ni klicka här.

I övrigt så är det med blandade känslor jag väntar på debatten ikväll. Hur ska man klara en debatt utan Donald Trump? Han har ju satt en ny standard för underhållningsvärde och debatter. I kväll är få förolämpningar att vänta. Kandidaterna kommer att låta substansen tävla med varandra. Både Sanders och Clinton kommer att ha flera konkreta planer för väljarna att ta ställning till. Vad är det för fåneri? Ett försök till seriös politisk diskussion?  Löjligt! Vi vill ha lort och pajkastning.

Men om vi nu slinker in på det seriösa spåret så blir det intressant att se hur Bernie Sanders, den obundne senatorn och självskrivne socialisten från Vermont, som överraskat alla med att locka tusentals anhängare till valmöte efter valmöte, klarar sig på den stora estraden under de starka strålkastarljusen. Hillary har varit där förut, men Sanders har hållit sig mer i divison 2 än mästerskapsserien. Inte går Sanders att jämföra med Obama´s ”Yes We Can”- eufori á la 2008, men den positiva energin har varit i Sanders sällskap, inte hos Hillary Clinton. Clinton leder klart i Iowa medan Sanders gör det i New Hampshire. Mainstream-experterna anser att Sanders inte har en chans att besegra Clinton i det långa loppet, mest för att Clinton har ett bättre kampanjmaskineri och för att mittendemokraterna så småningom kommer att ta över initiativet av vänsterdemokraterna och slå fast att Sanders är för radikal för att vinna nomineringstävlan och framför allt för radikal för att vinna presidentvalet. Vi får väl se.

Det intressanta frågorna är huruvida Sanders kommer att attackera Clinton för Benghazi blodbadet och epost-kontroversen och hur Clinton kommer att försöka profilera sig vänsterut för locka till sig några av Sanders anhängare, och hur oäkta hon i samma veva kommer att verka.

Och till sist.. be all en stilla bön att Joe Biden dyker upp oväntat för att anmäla att han ställer upp. Det skulle bli bra tv.

En lite seriösare analys av debatten får ni onsdag morgon.

Juri

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *