Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

Hillary Clinton befäste sin position med lyckad debatt

14 okt , 2015, 09.56 juribonsdorff

 

God förmiddag. Är aningen sent ute, men bättre sent än aldrig. Här är mina huvudsakliga intryck av den första demokratiska valdebatten.

  1. Först och främst, det är ingen fråga om vem som sover bäst i natt av kandidaterna. Hillary Clinton har inte haft mycket att glädja sig över de senaste månaderna när det gäller kampanjen, men tisdag kväll i Las Vegas var en god kväll för demokraternas förhandsfavorit. Utan att gå in på detaljerna i den två timmar långa debatten, så är det enkelt att konstatera att Clinton gjorde en stark  insats. Hon var solid i substans, icke oväntat, och självsäker i sitt framträdande. Och hon var framförallt, och detta är viktigt, avslappnad och trevlig på scenen. Man fick en känsla av att hon var sig själv, istället för en person som tappat sin inre röst i försöken att forma sig efter väljarkårens krav. Nu var hon ”likeable”, nånting som hon kritiserades för redan i valkampanjen 2008. Det brukar sägas att demokraterna vill förälska sig i sin kandidat. Det kanske inte hände igår, men lite varmare blev känslorna.
  2. Bernie Sanders gjorde också en stark debatt. Hans övertygelse är tilltalande genuin och han kan sin substans. Han fick rungande applåder i salen och i tusentals hem där folk ordnat debattfester för sina ”till-vänster-om-mainstream” kompisar. Han entusiasmerar den delen av folket som tycker att Wall Street fortfarande har för mycket makt i det amerikanska samhället och dem som vill att nånting ska göras för den ojämlika fördelningen av rikedom i USA. Den stora obesvarade frågan är helt enkelt hur långt Sanders kan gå. Den allmänna tippningen är; inte så långt om kampen går mot Clinton som definitivt stärkte sin position i Las Vegas. Men ”alla” har haft fel om Donald Trump också hittills, så låt om oss vänta innan vi förklarar Sanders, den oborstade socialisten,  chanslös
  3. Clinton hamnade i försvarsposition när det gällde den kontroversiella epostservern, men hon vände det till sin fördel med upprepa republikanernas blunder i kongressen, där en av ledargestalterna för ett par veckor sedan av misstag medgav att utredningarna kring Clinton är politiska till sn karaktär. Nu gäller det för Hillary att upprepa budskapet varje gång det kommer upp. Vad gäller epostservern så kom Sanders till hjälp och krävde att de förbannade epostmeddelandena skulle spolas och istället prata om nåt som på riktigt berör amerikanerna.
  4. Sanders hamnade i försvarsposition när han försökte förklara hur han som hemmahörande i en rural delstat har en annorlunda och mindre strikt syn på vapenkontroll. Sanders tvingades också förklara huruvida han alls är kapitalist. Svaret blev nej,  och det vann honom extra socialistisk street cred.
  5. En intressant iakttagelse var att Trump bara nämndes ett par gånger. Han hade ingen plats överhuvudtaget i debatten. Undrar hur han klarade den abstinensen? Med att live twittra längs med hela debatten förstås.
  6. Ingen av marginalkandidaterna klarade sig bra. O`Malley försökte desperat skära åt sig mera tid i tv-rutan för att profilera sig men med föga framgång.
  7. Summa summarum. Clinton vann inte nomineringen igår men hon vände kanske en negativ trend.
  8. Och javisst, Joe Biden visade sig inte på scenen..

 

h Juri

 

 

2 kommentarer

  1. Oscar skriver:

    Bra poäng kring Clintons ”likeable” framtoning, som ju dessutom kombinerades med skarpa svar gällande de viktiga politiska frågorna. Tror du att öppningen för Joe Biden blev mindre i och med hennes övertygande prestation?

    • juribonsdorff skriver:

      Moin Oskar,
      Ris till mig för att inte svara snabbare på din kommentar. Svagt. jag är int riktigt van ännu med att få kommentarer, så jag kollar inte varje dag. Men lovar bli bättre, det är nämligen jävligt roligt att få feedback.
      Du har rätt att Clinton hade skarpa svar och var i största allmänhet starkt och övertygande och naturlig. Och jo, jag tror definitvt att öppningen blev mindre för Biden. Känslan av att Clinton var i fritt fall före debatten var stark, men efteråt kom alla ihåg varför hon är en stark politiker och stark kandidat. Jag tycker inte att Biden borde ställa upp. Publicerade just en lång blogg om det, men det verkar som om han skulle göra just det.

      h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *