Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

79 dagar kvar och Trump mjuknar?

22 aug , 2016, 07.01 juribonsdorff

 

Hmm..Vad är det som håller på att hända? Förra veckan erkände Trump att han sagt saker som sårat och att han ångrar dem. Han började aktivt fria till den svarta befolkningen i USA, låt vara att det skedde genom konstiga ordval. I praktiken sa han i ett tal på fredag kväll att ni som har det så förbannat dåligt har ju inget att förlora i att chansa på en Trump. (You’re living in poverty, your schools are no good, you have no jobs, 58 percent of your youth is unemployed. What the hell do you have to lose by trying something new like Trump?” )

Under söndagen kom den verkliga bomben dock. Jo, det är spekulationer, men den här typen av rapportering brukar ofta visa sig ha åtminstone en del sanning i sig.

Det skrivs nu allmänt om att Trump allvarligt överväger en dramatisk kappvänding i fråga om de papperslösa, de som befinner sig olagligt i USA. Ni är säkert medvetna att han lovat dyrt och heligt att deportera de elva miljoner paperslösa, som till stora delar kommer från de Central- och Sydamerika. Nu rapporterar flera av de stora medierna i USA att Trump och hans rådgivare inte längre är så säkra på sin sak.

Trumps nya kampanjchef, Kellyanne Conway, sa på söndagen på CNN att Trump, vore han president skulle behandla de papperslösa ”rättvist och humant”, och på den direkta frågan om deportation av dem alla fortfarande är ett löfte svarade hon;
– Det återstår att se.

Det här betyder ännu inte att en helomvänding i en av Trumps viktigaste teman är ett faktum, men det känns inte omöjligt. Kellyanne Conway är känd bland politiska proffs i Washington DC som en kapabel och resonabel politisk expert. Efter att hon tog över kampanjchefsposten förra veckan har nya element kommit med i bilden. En hand har sträckts ut till de svarta av vilka endast en procent stöder Trump enligt opinionsmätningar. På fredagen besökte Trump översvämningsdrabbade Louisiana för att visa en humanare sida av sig själv. På lördagen ordnade han en rundabordsdiskussion med latino-ledare. Och nu då rykten om en dramatisk uppmjukning av hans hållning i frågan om de pappereslösa i USA. Conway inser att Trump inte kan vinna endast med hjälp av arga vita män. Frågan är om Trump också accepterat det och huruvida hans trogna anhängare skulle acceptera en omformulerad ståndpunkt.

Vi står, bästa vänner, igen inför en intressant vecka.

Här är några artiklar ni kan läsa om ämnet.
http://www.reuters.com/article/us-usa-election-idUSKCN10W0UE
https://www.washingtonpost.com/politics/seeking-centrist-voters-trump-campaign-wavers-on-mass-deportations/2016/08/21/7a2e4d4e-67bc-11e6-99bf-f0cf3a6449a6_story.html?hpid=hp_hp-top-table-main_trumpcampaign-732pm%3Ahomepage%2Fstory
http://www.politico.com/story/2016/08/donald-trump-immigration-227243

P.S. 1
Följ mig också på @bonsdju om ni vill.

P.S. 2

Trump är inte den första presidenten som planerat massdeporteringar i USA. Reagan gjorde det också. Läs här. Jätteintressant.

4 kommentarer

 1. Vilhelm Franck skriver:

  Trump ämnar vinna valet. Fint med don dagliga kolumn ha de bra

  • juribonsdorff skriver:

   Moin Vilhelm.
   Tror du att han gör det?

   h Juri

   • Vilhelm Francl skriver:

    Jag slår inte vad för någondera. Jag tror det inte spelar någon roll för Finlands o Europas del vem som väljs och för mig är det egalt vem av dem som väljs. Om jag skulle tro på det som skrivs om vardera kandidaten i USA, är USA illa ute. Vad jag främst reagerat på är att vår finska och även den svenska pressen har under hela köret förmedla negativa saker om Trump och positiva saker om Clinton.Det gäller ju dig också- Idiotförklaringar och invektiv är inte analys och föga upplysande eller relevant.Vid rapporteringen om Republikanernas primärval körde båda ländernas media rakt i väggen. Spännande. Ha det bra

    • juribonsdorff skriver:

     Hej Vilhelm,
     Jag har under de två tre senaste veckorna definitivt haft slagsida på Trump vinklar, men jag tror de flesta skulle skriva under att det har varit svårt att undvika det. Med Trump har vi stött på en verklighet där kandidatens agerande varit till den grad ovanligt att man kännt sig tvungen att kommentera. Och samtidgt har Clinton förstått att det är smartaste för henne är att hålla tyst i marginalerna så länge som en Trump utan tyglar fortsötter att skjuta sig själv i foten.När du säger att pressen endast skrev negativt om Trump i primärvalen så kan man ju fråga sig vilket ansvar kandidaten själv har i den frågan.

     Ha det bra

     Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *