Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

76 dagar kvar – Clintons sötebrödsdagar är slut.

25 aug , 2016, 06.39 juribonsdorff

 

Först vill jag bara konstatera ett par saker om Donald Trump som jag berört de senaste dagarna. Det är ingen tvekan om att han är i färd med att göra en ”flip flop”, det vill säga en helomvändning i frågan om de papperslösa. I en intervju i Fox News på onsdag uttryckte han själv sin mjukare linje och signalerade att de papperslösa som varit i USA i åratal och som inte begått brott kanske kunde få stanna, om de betelar de skatter de är skyldiga staten. Något medborgarskap skulle det däremot inte handla om. Ingen amnesti. Här är vad han sa på engelska

”Now, OK, but when I look at the rooms and I have this all over, now everybody agrees we get the bad ones out. But when I go through and I meet thousands and thousands of people on this subject, and I’ve had very strong people come up to me, really great, great people come up to me. And they’ve said, Mr. Trump, I love you, but to take a person that has been here for 15 or 20 years and throw them and the family out, it’s so tough, Mr. Trump. I mean, I have it all the time. It’s a very, very hard thing.”

MEN det är skäl att minnas att deportation av alla papperslösa länge var en hörnsten i hans kampanj. Den stora muren håller han fortfarande fast vid att han tänker bygga och låta Mexiko betala.

Den andra grejen…alldeles kort..Trump-lägret försöker verkligen ändra hans image just nu. I flera dagar har han vädjat till latino och svarta väljare. Det är ingen slump utan en medveten strategi. Han har för det mesta hållit sig till telepromptern i sina tal, och med andra ord låtit mer återhållsam och samlad. Han har fokuserat tydligare på Clinton som en bristfällig kandidat, istället för att spy galla till höger och vänster. Vem vet hur opinionsmätningarna skulle se ut om Trump hade tillbringat veckorna efter partikonventet så här stället för att attackera sina egna partiledare och föräldrar till döda amerikanska soldater. Helt mjukis har Trump ändå inte blivit vilket bevisades av att han på onsdagen kallade Clinton för bigott.

Oj, det blev ändå lite långt..och jag vill ännu kort orda lite om Hillary Clinton som länge och väl fick njuta av att följa Donald Trumps självdestruktiva show från mariginalerna i all tysthet. Räck inte ut en hjälpande hand till fienden som är i full färd med att gräva sin egen grav, kunde hennes motto ha varit. Och det bästa sättet att uppnå det målet var att hålla sig borta från rubrikerna och knäga på med det traditionella och tråkiga kampanjarbetet.

Men är man den näst värst omtyckta presidentkandidaten i moderna tiden, endast distanserad av Trump själv, så kan den lyxen inte räcka i alla evighet. Och den här veckan har det svängt en aning åtminstone, och orsaken är The Clinton Foundation, Clinton stiftelsen, som sysslar bland annat med globala hälsofrågor, klimatförändring, ekonomisk utveckling och främjande av flickors och kvinnors ställning.

Ni kan läsa här en ganska kort och komprimerad, men belysande sammanfattning om stiftelsen som grundades av Bill Clinton efter att hans presidentperiod tog slut.

Det ha viskats om bristande offentlighet kring stiftelsens internationella bidragsgivare. Det är klart att donationerna har varit i miljonklassen när en så populär president som Bill Clinton har rest världen runt för att fixa pengar till stiftelsen. Nu anklagas Hillary Clinton för att ha använt sin position som utrikesminister för att befrämja stiftelsens ställning. Hon anklagas för att ha introducerat det som går under namnet ”pay to play” i utrikesministeriet. Det vill säga, ge stiftelsen pengar så får du audiens och vi kan hjälpa dig. Så lyder alltså Trumps attack. Trump sa igår att han vill att en specialåklagare tillsätts för att undersöka kopplingen mellan Clinton, stiftelsen och utrikesministeriet.

Trumps krav kommer efter att AP i en omtalad artikel hävdar att över hälften av alla besök hon hade som utrikesminister, som inte var relaterade direkt till ministeriets ärenden, gjordes av folk som gett pengar till Clinton Stiftelsen. Läs artikeln här.

Clinton och demokraterna har försökt misstänkliggöra hela artikeln och man hävdar givetvis att inget opassande har skett. Det finns inga bevis på att det skulle ha varit fallet, men det stärker inte direkt Clintons image som en opålitlig politiker. Räkna med att stiftelsen och epostservern hänger med i republikanernas valstrategi ända till november, och det är inte bra för Hillary. Hon kommer att göra alltsom står i hennes makt att påminna väljarna om vad Trump har visat upp det senaste året och inte tro på vad han säger och hur han säger det just nu.

Tack till alla dem som orkade läsa till slut. Och till dem som hängde med halvvägs. Vi har bara drygt två månader kvar 🙂

h Juri

@bonsdju. Följ mig.

4 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Hej igen. ”det är klart att bidragen är i miljonklassen” säger också du. Saudi Arabien ger hubdratalsmiljoner åt Clintons ( stiftelse) men betalar inte hemresan för indiska arbetare som inte mera behövs. Välgörenhet och vanlig anständighet synes saknas hos Saudierna i hemknutarna. Men i U S A vill de hjälpa. Varför? I övrigt är dina rapporter mycket upplysande om dagsläget. Lycka till orka

    • juribonsdorff skriver:

      Hej Vilhelm,
      Har inte mig veterligen försvarat Saudi Arabien någonsin. Har inte heller sagt att de inte skulle vilja ha gentjönster för eventuella bidrag till Clinton stiftelsen. Men det finns inga bevis på dylika relaltioner just nu.

      h Juri

  2. Vilhelm Franck skriver:

    Hej igen. Spänningen stiger. Du säger i din bolgg
    ” Och den här veckan har det svängt en aning åtminstone, ”
    I dag 27.08.16 Lån från Huffington post
    ”In a separate Reuters/Ipsos poll that includes candidates from small, alternative parties, Clinton leads the field by a smaller margin. Some 39 percent of likely voters supported Clinton in the four-way poll, compared with 36 percent for Trump”
    Har 12 % ledning gått ned till 3 %: Är väl lite mer än en aning.
    Borde medierna börja ta mr Trump på allvar?

    • juribonsdorff skriver:

      Hej Vilhelm,
      Jag försöker vara lite försiktig med att dra för häftiga slutsatser av enskilda utfrågningar. Det görs många och de alla, nästan, ger olika resultat. Ett snitt på Real Clear Politics ger Clinton fortfarande 6% försprång. Sen tycker jag nog att Trump tas på allvar, vad gäller hans chanser. Det är bara ett faktum att han gjort politiska misstag av rang och halkat efter i mätningarna. Speciellt dålig som kandidat var han två-tre veckor efter partikonventet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *