Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

60 dagar kvar – Trumps oblyga Putin-kram

9 sep , 2016, 06.49 juribonsdorff

 

I ett par veckor har Donald Trump hållit sig till telepromptern och därför lyckats upprätthålla en disciplin i sitt budskap. På onsdagen ställde dock båda kandidater upp i en tv-utfrågning för NBC. Det var inte en debtt, Trump och Clinton var inte samtidigt på scenen, men de blev utfrågade och därför tvingade att improvisera sina svar. Resultatet blev..ja, det beror på vem man frågar, men på torsdagen handlade mycket om vad Trump sa om den ryska presidenten Vladimir Putin. Det har nämligen höjt en hel del ögonbryn.

Här är några utdrag:

Trump sa att han förväntar sig att ha en ”mycket, mycket god relation med Putin.”
Inget problem där förstås. Alla hoppas ju att USA och Ryssland kommer överens.

Sen blev det lite mer problematiskt när programvärden Matt Lauer påpekade att Putin invaderade Ukraina, tog Krim, stöder Assad och Iran och misstänks för att ha hackat Demokratiska partiets epostsystem och ”underminerar vårt inflytande i viktiga regioner i världen”.

”Nå, ingen vet det med säkerhet”, svarade Trump, förmodligen syftande på hackandet. Sedan dök han lite djupare i grumliga vatten.

”Vill du att jag börjar nämna saker som Obama gör samtidigt?”sa Putin som med andra ord lät påskina att han tycker att Obama gjort värre saker än Putin. Och han fortsatte;

”Om han säger fina saker om mig så kommer jag att säga fina saker om honom. Jag har redan sagt, att han är nog är mycket mer än ledare. Jag menar, man kan alltid säga, oj, är det inte förfärligt – men mannen har har stark kontroll över sitt land. Det är ett annorlunda system och jag gillar inte det. Men i det systemet har han varit en ledare, betydligt mer än vår president har varit en ledare.

Bilden blir ganska klar. Trump har en viss beundran för Vladmir Putin som här fortfarande betraktas som fientlig till USA. Det är ganska enkelt att se vad det handlar om. Trump gillar styrka. Han gillar folk som är handlingskraftiga och kan gå och ta åt sig det de själva tycker att de behöver och har rätt till.

Trumps kommentarer glade givetvis Clinton och hennes folk som använde hela torsdagen till att attackera Trump för sin ”kärlek” till Trump. Det gav dem en dag utan snack om epost och nånting att slå tillbaka med.

Många republikaner i kongressen tvingades också finna kreativa formuleringar för att fördöma Putin utan att inte offentligt ifrågasätta partiets kandidat.

Och medan debatten rasade, kom nya resultat på utfrågningar som visade att racet blir mer tight för var dag nästan. Nu är läget i vågmästardelstaterna par exellance ,Ohio och Florida, i stort sett jämnt.

Here we go

hälsningar

Juri (@bonsdju)

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Läste Scott Adams blogg idag -hans teori är att det finns blyga Trump anhängare- dvs folk som på grund av socilat tryck inte vill öppet erkänna att de lutar åt Trump hållet, Scott Adams tippar att dessa blyga ,vilka inte syns i galluparna, ger Trump segern med betryggande (landslide) marginal.. För mig låter den corny – varför skulle folk inte våga säga att de diggar Trump. Är det medierna? Har du någon åsikt om denna sak.

    • juribonsdorff skriver:

      Jag tror att det är ett ganska vanligt fenomen i opionionssmätningar att folk inte berättar sanningen. Man vill dra åt det bättre hållet.Hur ofta har ni sex frågar utfrågaren i telefonen? Det finns en tendens att ge en högre siffra än sanningen eftersom du är en loser om du inte har sex ofta…typ..Kanske det samma kan överföras till Trump, beroende på var man bor. Om du bor här i Washington DC så kräver det civilkurage att erkänna att du tänker rösta på Trump. Här anser många att han är ett skämt och man skäms inför omvärlden. I en sådan miljö kanske det känns pinsamt att erkänna till den anonyma utfrågaren att Trump ska få din röst. I röstningsbåset är det ingen som ser vad du gör. Jag vet inte. Håller med om att jag inte förstår det, men vem vet..

      Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *