Juri von Bonsdorff bevakar kandidaternas steg och felsteg

Okategoriserade

57 dagar kvar – Dagen då Clintons hälsa blev en verklig valfråga

12 sep , 2016, 06.38 juribonsdorff

 

Ända tills söndagen var frågan om Hillary Clintons hälsa blott en desperat konspirationsteori som odlats i huvudsak av en allt mindre trovärdig Rudy Giuliani, borgmästaren som blev känd som ”Amerikas borgmästare” för sin resoluta hantering av elfte september krisen 2001. Men på söndagen, minnesdagen efter terrorattackerna, höjdes frågan om Clintons hälsa från högerns häxjakt som få tog på allvar, till en verklig valfråga och ett allvarligt problem för kandidaten, Hillary Clinton.

Detta hände alltså;

Hillary Clinton tvingades lämna minnesceremonin i ett svettigt New York söndagmorgon tidigare än väntat eftersom hon inte kände sig bra. Det blev värre när hon skulle kliva in i den stora svarta bilen och höll på att falla omkull. Hon behövde hjälp ett par gånger av Secret Service agenterna för att klara sig in i bilen. Och givetvis fanns en kameratelefon på plats för att filma det hela.

Fyra konsekvenser.

1. Alla konspirationsteoretiker får nu vatten på sin kvarn och kan hävda att att de hade rätt när de pekade på diverse incidenter som redan tidigare enligt dem visat på en vacklande hälsa. Incidenterna har för det mesta avvisats som betydelselösa, men nu finns en verklig incident som beror på en lunginflammation. Vare sig det ”bara” är en lunginflammation eller tecken på andra hälsoproblem har Trump nu fått ett konkret slagträ när han försöker övertyga amerikanerna om att Clinton inte har den stamina som behövs för att vara president.

2. Det andra problemet för Clinton är att man hemlighöll diagnosen lunginflammation sedan man fick den på fredagen. Nu kom den fram och det eldar under uppfattningen om att Clintonfamiljen helst agerar utan transparens. Clintons anses opålitliga, och detta avhjälper inte det problemet det minsta. Clinton diagnostiserades på fredagen, men det offentliggjordes inte. Nu får Trump chansen att hävda att mörkandet av lunginflammationen är ytterligare ett bevis på Clinton-släktens pålitlighet hemlighetsmakeri.

3. Dessutom ger sjukdomen konkreta problem för kampanjarbetet. Clinton har redan hunnit avbokat sin resa till Kalitfornien denna vecka. Och detta i ett ögonblick då hon borde trycka ner gaspedalen istället för bromsen. Trump knappar in.

4. Lunginflammationen ger Trumps och hans anhängare också chansen att visa att medierna inte går att lita på, inte de liberala åtminstone. ”Mainstream media” har ju aldrig tagit påståendena om Clintons hälsa på allvar heter det bland de mera hätska Trump-anhängarna. Nu har man ”bevis” på det också.

Avslutningsvis..

Minns att det också kan helt enkelt handla om en lunginflammation som kommer och går. Clinton har inte fått en dödsdom, varken som mänska eller kandidat. Men faktum är att det är en allvarlig fråga med potential att göra Clintons väg till Vita huset betydligt svårare än man hoppats.

Juri @bonsdju

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *